Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Klimatministern borde titta på Tiktok-barnen

Demonstranter protesterar mot Biden-administrationens godkännande av oljeborrningsprojektet Willow, Alaska före ett planerat tal av Biden vid inrikesdepartementet i Washington, tisdagen den 21 mars 2023.

Demonstranter protesterar mot Biden-administrationens godkännande av oljeborrningsprojektet Willow, Alaska före ett planerat tal av Biden vid inrikesdepartementet i Washington, tisdagen den 21 mars 2023.

Bild: Patrick Semansky/TT

Dagens ETC

Joe Biden tänker exploatera sönder Alaska och 300 miljoner ton koldioxid kan komma ur projektet. Men från Sveriges regering är det tyst.

De borde se hur våra elvaåringar på Tiktok desperat kräver att oljesatsningen ska stoppas, skriver gruppen Rebellmammor.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den omfattande oljeborrning för fossilt bränsle som president Joe Biden nu har godkänt hotar direkt klimatsystemet i den känsliga natur som finns i Alaska. Willowprojektet kommer att förstöra känsligt landområde där urfolk såsom inupiater bor och hotade djurarter som isbjörnar har sina habitat. Detta visar åter på ett hänsynslöst och respektlöst rofferi mot urfolk och djurliv i Alaska.

Vi läser om forskare har slagit fast att Bidens projekt kommer att förorena atmosfären med minst 278 miljoner ton koldioxid. Detta i ett läge då våra länder måste fasa ut fossila bränslen för att begränsa den annalkande klimatkrisen!

Före detta vicepresident Al Gore har, tillsammans med flertalet amerikanska forskare, slagit larm om att oljan kommer att leda till flera klimatkatastrofer.

Trots att en stämningsansökan mot oljeprojektet har lämnats in, att samtliga klimatrörelser har protesterat och demonstrerat, har protester från klimatminister Romina Pourmokhtari (L) uteblivit. Inte heller har vi hört utrikesminister Tobias Billström (M) eller försvarsminister Pål Jonson (M) protestera mot oljeprojektet.

Däremot har våra elvaåringar reagerat och krävt ett stopp av Willowprojektet. På Tiktok har vi sett deras desperation inför kommande och ökade oljeutsläpp.

Barnen visar vägen – de har insett allvaret!

Vuxenvärlden måste lyfta ansvaret där det hör hemma: mellan stater. Det är vår regerings uppgift att hindra ett klimatkaos, inte barnens.

Rebellmammor i Sverige kräver att regeringen tar bladet från munnen och sänder tydliga signaler till Biden-administrationen. Detta vansinne måste stoppas. Vi som är Rebellmammor kan inte längre vara tysta och se på medan USA hotar världens atmosfär!

Den svenska regeringen med ­klimatminister Romina Pourmo­khtari i spetsen måste reagera. Detta är vårt entydiga krav på den svenska regeringen. Vi i Sverige kommer att lida av en sämre atmo­sfär och annalkande klimatkris om inget görs nu. Allt som går att göra måste göras idag. Tillsammans måste vi protestera och på ett tydligt sätt markera mot det vansinniga oljeprojektet i Willow, Alaska.

IPCC har dessutom slagit larm om att det har blivit bråttom att nå miljömålen antagna av FN om en temperaturökning på max 1,5 grader.

Det är dags att regeringen steppar upp och gör allt för att Sverige och världen ska vakna upp ur den destruktiva ignorans som kommer att föra vår planet mot farlig klimatkris. Klimatförändringarna hotar vår folkhälsa, detta har IPCC slagit fast. Vår svenska folkhälsomyndighet bör behandla den kommande klimatkrisen för vad den är – ett reellt hot mot folkhälsan. Vi anser att regeringen måste fatta viktiga beslut som på ett påtagligt sätt motverkar klimatförändringar, klimatkris och klimatkaos.