Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Klimatet kan inte vänta

Rebecka Hallencreutz, Jordens vänner, var en av de som lämnade klimatmötet i Warszawa i protest. Bild: Press cop19.gov.pl
Rebecka Hallencreutz, Jordens vänner, var en av de som lämnade klimatmötet i Warszawa i protest. Bild: Press cop19.gov.pl

Dagens ETC.

Jordens vänners ordförande Rebecka Hallencreutz skriver att vi måste agera nu om vi ska rädda klimatet.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

IPPC:s senaste rapport ­lämnade inga tvivel. Det är bråttom om klimatet ska kunna räddas. Vi kan inte ­exportera utsläppen, förhandla i all evighet, eller skapa fruktlösa marknadsmekanismer, skriver Rebecka Hallencreutz, ­ord­förande för Jordens Vänner, en av flera organisationer som valde att lämna klimattoppmötet i protest förra veckan.

De senaste årens substanslösa COP-konferenser nådde i år nya nivåer när några i-länder valde att höja sina utsläppstak, och som grädde på moset blockera de flesta förslag om ekonomisk kompensation till fattiga länder.

COP 19 dominerades av ­lobbyister och företag med tunnel­seende på vinst, och politiker med tunnelseende på tillväxt. Det liknade mer en anti-klimatkonferens. Tillsammans med flera andra organisationer valde vi därför att lämna mötet i protest. Bakom beslutet låg stor frustration och besvikelse, men det var också ett sätt att visa solidaritet med de marginaliserade länder och samhällen som förlorar mest på klimatförändringarna.

Sverige ingen förebild 

Miljöminister Lena Ek kommenterade att demonstrationen var ”fin och värdig”, och att det handlar om att “sätta press på de länder som inte varit konstruktiva”. Trevligt att Lena tyckte att den var fin, men hon verkar ha missat att Sverige tillhör gruppen rika länder, vars oförmåga att agera och brist på ambition vi kritiserade.

Lena verkar också ha missat att klimatet inte har nationsgränser. Hon stoltserade i sitt så kallade High level segment statement (anförande av varje lands representant) att “Sverige har /.../ minskat utsläppen med 20 procent samtidigt som vi har sett en ökning av den ekonomiska tillväxten med 60 procent jämfört med 1990”. Det här beror på att vi flyttat smutsig produktion utomlands och istället importerar. Det syns inte i Sveriges utsläppsstatistik men de ökade utsläppen syns i den globala statistiken.

IPCC:s senaste rapport lämnar inga tvivel. Det har sagts en miljon gånger redan: vi måste sluta pumpa ut växthusgaser i atmosfären nu, helst igår. Vi kan inte exportera utsläppen, förhandla i all evighet, eller skapa fruktlösa marknads­mekanismer.

Svårt - men nödvändigt

Vi ska inte bli avfärdade när vi sågar västvärldens miljö­politik för att vi inte har en färdig detaljplan som kan ersätta dagens politik. Miljörörelsen har inte en enad paketlösning som åtgärdar klimatkrisen på tre dagar. Det kommer bli dyrt och vara omständligt.

Vi förstår att politiker vill gå till val på lättköpta löften som ökar segerchanserna. Diskussioner om att förändra konsumtionsmönster och livsstil plockar inte popularitets­poäng. Men vad är alternativet? Det finns inte obegränsat med tid. Ju längre vi väntar, desto dyrare och svårare blir det att tackla klimatkrisen (om det ens är möjligt), och fler får lida av konsekvenserna.

Politiker som varken främjar klimaträttvisa eller motarbetar klimatförändringar sätter helt enkelt inte folkets bästa främst. Politiker som inte håller med borde överväga sin lämplighet som makthavare. Klimatkrisen är frikopplad från ideologi, den måste prioriteras oavsett partipolitisk tillhörighet.

Är det inte dags att genomföra en miljöpolitik som faktiskt, hör och häpna, gynnar miljön och alla människorna i den? Jag tar mig friheten att tala för alla som deltog i förra torsdagens demonstration: många från miljö­rörelsen och civilsamhället har idéer för en hållbar och rättvis värld. Det handlar till exempel om hur vi kan ställa om matproduktionen och energisystemen på nationell och global nivå samt skapa ett hållbart ekonomiskt system som inte bygger på fossila bränslen och över­exploatering av naturresurser. Det finns redan samhällen som är på god väg. Ni politiker har verktyg för att snabba på omställningen. Det är bara att höra av er!

Rebecka Hallencreutz, Ordförande Jordens Vänner.

Misslyckat klimatmöte

Förra veckan avslutades två veckors klimatmöte, COP19, i Warszawa. 

Genom att prata om utsläpp och finansiering av klimaomställning skulle man komma en bit på vägen till de mål som ska sättas upp i Paris 2015.

Tyvärr kom man inte långt under mötet som itsället kantades av cirkusliknande förhållanden.

Miljörörelsen (Jordens vänner, Greenpeace, WWF, med flera) lämnade mötet i protest.

00:00 / 00:00