Debatt. .

2017-10-19 08:02
Axel Hallberg och Aida Badeli från Grön ungdom / Kvinnor i burka. Bilder: Grön ungdom / Yves Logghe/AP/TT
Axel Hallberg och Aida Badeli från Grön ungdom / Kvinnor i burka.

KDU:s förslag om burkaförbud är främlingsfientligt

I sin artikel skriver KDU att burka “strider mot vår kultur och hör inte hemma i Sverige”. Detta är en retorik som grundar sig i främlingsfientlighet och rädsla.

I en debattartikel i Expressen föreslår Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU) ett förbud mot heltäckande slöja. Grön ungdom anser att detta är helt fel väg att gå. Politiken ska inte lägga sig i hur människor väljer att klä sig.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


I sin artikel skriver KDU att burka “strider mot vår kultur och hör inte hemma i Sverige”. Detta är en retorik som grundar sig i främlingsfientlighet och rädsla. Genom att misstänkliggöra dem som bryter mot normer väljer KDU att ta strid för nationalistiska värderingar istället för att bygga ett samhälle som är till för alla. KDU:s unkna och konservativa syn på svenskhet hör inte hemma på 2000-talet. Sverige ska vara ett mångkulturellt land där människors tillåts vara olika, inte ett land där normbrytande beteende stigmatiseras och förbjuds.

KDU menar att kvinnor som bär burka förvägras en del av sig själv. Att kvinnors tvingas bära burka ska självklart aldrig accepteras. Men att som KDU vilja förbjuda en särskilt klädsel är att på allvar förvägra kvinnor en del av sig själva. Politik som bestämmer vilka kläder kvinnor får ha på sig är djupt omodernt. Alla människor ska själv få välja sina kläder. Någonting annat är inte värdigt ett öppet och demokratiskt samhälle.

Vi gröna vill bekämpa främlingsfientlighet och skapa ett samhälle som är till för alla. Det görs inte genom att förbjuda viss klädsel. I ett öppet och demokratisk samhälle är det viktigt att alla människor känner sig inkluderade i samhället, oavsett hårfärg, könsidentitet eller ens religiösa tro. Det är därför också viktigt att hela samhället arbetar för att värna om alla människors lika rätt. Samhället och vi politiker har ett ansvar för att alla människor ska få delta på lika villkor, där vi ser våra medmänniskor som jämlika.

Grön ungdom kommer alltid att verka för ett samhälle där alla människor är lika mycket värda. Lika värde är inte bara något du föds med, utan något om omskapas i situationer varje dag. Först när varken kroppen du föds i, din identitet eller din bakgrund påverkar hur lätt eller svårt det är att leva i Sverige, har vi uppnått ett samhälle där alla människors lika värde efterlevs. Det måste vi politiker säkerställa.

Vi i Grön ungdom kommer alltid att stå upp och försvara den människosyn som finns i dag. Där är alla människor oavsett bakgrund och religiös tro är lika mycket värda.

När politiska krafter för en allt mer främlingsfientlig och islamofobisk politik, måste vårt gemensamma svar vara: Nej, tack!

Axel Hallberg och Aida Badeli, Grön ungdom. 
Språkrör för Grön ungdom och talesperson i mänskliga rättigheter.