Debatt. .

2017-10-09 11:35
  • ”Totalt höjer Kristdemokraterna miljö- och klimatskatterna med över 14 miljarder mer än regeringen över tre år”, skriver Jakob Forssmed (KD). Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
    ”Totalt höjer Kristdemokraterna miljö- och klimatskatterna med över 14 miljarder mer än regeringen över tre år”, skriver Jakob Forssmed (KD). Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
  • Jakob Forssmed (KD). Ekonomisk-politisk talesperson
    Jakob Forssmed (KD). Ekonomisk-politisk talesperson

KD: Orättvis tolkning - vår budget är bra för cykeln och miljön

”Vi krist­demokrater vet att bra cykelinfrastruktur är avgörande för hur många som kommer att cykla”

Andreas Gustavsson skriver i en ledare (5/10) om hur ”det är en särskild sorts populism som fnissar klimathotet – och därmed vår framtid – rakt i ansiktet” att via en tweet meddela tveksamhet till en stor elcykelsatsning och tycka det är småkul när en partikollega använder ordet ”analog” om den majoritet av cyklandet som inte sker med hjälp av eldrift. Om det inte krävs mer för att fnissa hela vår framtid rakt i ansiktet är vi onekligen illa ute.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Dagens ETC:s ledare är också ett skolexempel på ”kolla aldrig en bra story” när en betänker att Kristdemokraternas budget tar varenda krona regeringen lägger på elcykelpremien och istället lägger i en särskild satsning på medfinansiering av cykelinfrastruktur för ökad framkomlighet och trygghet. Över en miljard på tre år, eftersom vi kristdemokrater vet att bra cykelinfrastruktur är avgörande för hur många som kommer att cykla – med elhjälp eller utan.

Vår satsning skulle komma alla cyklister till del och skulle inte minst kunna bidra till att fler barn cyklar till skolan.

Jakob Forssmed, Ekonomisk-politisk talesperson (KD)

Svar direkt

I slutet av ledaren ondgör sig också Andreas Gustavsson med viss rätt över undantag som finns när det gäller klimatbeskattning. Hade han bemödat sig att läsa vår budget, och inte bara extrapolera en tweet på ett orimligt sätt, hade han kunnat notera att vi föreslår att undantaget för såväl gruvmaskiner som torv ska tas bort. Totalt höjer Kristdemokraterna miljö- och klimatskatterna med över 14 miljarder mer än regeringen över tre år, för att i stället sänka skatten på arbete och pensioner.

Äntligen en debatt som faktiskt handlar om vad Kristdemokraterna vill göra vad gäller miljö och klimat. Äntligen slipper vi ett tonläge som inte passar sig när planeten lider av överhettning.

Här väljer Krist­demokraterna att framhålla sina idéer vad gäller cykelinfrastruktur och grön skatte­växling. Det är positivt. Nu ­kanske vi kan börja tala om detta med flygskatten?

Andreas G­ustavsson, chefredaktör Dagens ETC