Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Du agerar springpojke åt islamisten Erdogan

Amineh Kakabaveh svarar SD-ledaren Jimmie Åkesson efter hans anförande vid statsministeromröstningen.
Amineh Kakabaveh svarar SD-ledaren Jimmie Åkesson efter hans anförande vid statsministeromröstningen. Bild: TT

Dagens ETC. En upprörd Jimmie Åkesson (SD) kallade riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh för ”kommunistisk kurd”. Nu kommer hennes svar – om sin kamp mot islamism, om att ge stöd till dem som besegrade IS, om att aldrig ge vika för rasism.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Under måndagens statsministeromröstning valde Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson att fokusera mig. Det hette att Magdalena Andersson ”bygger sitt mandat på en kommunistisk kurd”. Journalisterna som intervjuade honom ställde ingen följdfråga om varför jag var kommunist och varför det spelade roll att jag var kurd. 

För fem år sedan blev jag utsedd till ”årets svensk”, men Jimmie Åkesson får naturligtvis också gärna säga att jag är kurd. Jag är både svensk och kurd. Däremot kallar jag mig själv aldrig kommunist som en högernationalist nu kallar mig. Jag är riksdagens enda oberoende socialist. 

Åkesson brukar annars vara noga med vilka etiketter man får sätta på honom och andra sverigedemokrater. Nu stämplar han mig som något som vi vet att han ogillar (”kommunist”), tillsammans med att kalla mig kurd på ett förnedrande sätt.

Men det som faktiskt är ännu allvarligare än vad Åkesson kallar mig är det han säger om de kurdiska partiet PYD och frihetskämparna i YPG och YPJ som har stridit och besegrat Daesh/IS. För det som var bakgrunden till Åkessons ilska var att jag och Socialdemokraterna (inte regeringen!) hade fört gemensamma samtal om kurdiska frihetskämpar. I ett gemensamt uttalande har vi tagit ställning för ett fördjupat samarbete med kurderna och gällande även det kurdiska självstyret i Rovaja. 

Dessutom krävde vi att de fängslade ledarna för HDP – som Socialdemokraterna kallar för sitt systerparti – i Turkiet ska släppas. 

Så här skrev vi:

”I krigets spår har många människor flytt från terror och förtryck. Rättssäkerheten för dessa människor måste garanteras. Att frihetskämpar som slagits eller sympatiserar med YPG /YPJ eller PYD klassas av vissa stats aktörer som terrorister är oacceptabelt.”

PYD finns i Syrien, Iran och Irak. Det enda land som terroriststämplar partiet är den turkiska despoten Recep Tayyip Erdoğan. Det var de kurdiska peshmergastyrkorna som bekämpa Daesh/IS på marken och störtade kalifatet. Det var de kurdiska styrkorna som tillfångatog våldtäktsmännen och mördarna.

Liberalernas riksdagsledamot Fredrik Malm har på Twitter framhållit att Sverigedemokraterna, under den tid kalifatet upprätthölls, skrev frågor till dåvarande utrikesministern där man efterfrågade mer stöd till de kurdiska styrkorna som man menade både stod för demokrati och jämlikhet. Malm kunde konstatera att nu lät Åkesson istället precis som Erdogan.

En liberal som Malm borde inte kunna misstänkas vara kommunist  eller för att stöjda terrorism, och hans kommentar visar att liberaler, socialdemokrater, vänsterpartister med flera har en gemensam grundläggande syn på PYD och HDP. 

Det är tyvärr inte jag som styr svensk utrikespolitik, men jag har arbetat för ett ökat stöd för dem som bekämpade islamisterna och gjorde så att det inte längre finns något kalifat som islamister kan strida för. Och det kommer jag fortsätta med det och framför allt för kurdernas grundläggande mänskliga fri- och rättigheter. 

Men nu är det Jimmie Åkesson som plötsligt blivit islamisten Erdogans springpojke och som kallar frihetskämpar för terrorister och kollektivt skuldbelägger kurder.

I augusti 2019 skrev Expressen om en rapport som getts ut av den turkiska regimlojala tankesmedjan Seta. Här pekades flera europeiska politiker ut som terroristsympatisörer, däribland jag själv och försvarsminister Peter Hultqvist (S). Argumentet var att betrakta PYD och styrkorna för YPG och YPJ som en direkt förlängning av PKK. Och på detta sätt var alla som stödde de styrkor som befriade Kobane och störtade kalifatet också terrorister. 

Åkessons argumentation följer exakt samma mall som den turkiska propagandaapparaten.   

När Åkesson intervjuades efter statsministeromröstningen fick han ingen fråga om varför han gjort gemensam sak med islamister och kallar PYD och HDP för kommunister och terrorister.

Ingen sverigedemokrat ska försöka lära mig någonting om islamism och terrorism. Jag har bekämpat dem sedan jag var en liten flicka. Den islamistiska regimen i Iran hotade både att våldta mig och att mörda mig. Jag sökte mig till socialistiska Komala i bergen för att bli peshmarga. Och jag kommer fortsätta att stödja den kurdiska befrielsekampen mot islamistiskt våld och förtryck. 

Alla vet var de har mig i kampen mot islamismen. 

Åkesson måste förtydliga sig. Är det lika dåligt att vara kurd som att vara islamist? Just nu låter han som Erdogans propagandaapparat. 

Rasism och främlingsfientlighet har jag upplevt redan sedan barnsben. Vi kurder, och andra minoriteter, känner igen detta från våra gamla hemländer. Rasism är oacceptabelt i alla länder och jag kommer försatt bekämpa den – och den har inte plats i vårt demokratiska Sverige.

/
Amineh Kakabaveh

oberoende socialistisk riksdagsledamot