Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Iranska kurder förtjänar att slippa Teherans styre

Manifestation i Stockholm i höstas för ett fritt Kurdistan och Iran.

Manifestation i Stockholm i höstas för ett fritt Kurdistan och Iran.

Bild: Pontus Lundahl/TT

Dagens ETC.

För att uppnå sann demokrati i Iran måste kurdernas få rätt till självstyre. Nu har Sverige en unik möjlighet att agera för mänskliga rättigheter och mot en regim som sedan länge har stora problem med rasism och antisemitism, skriver flera debattörer.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den blodiga revolutionen i Iran har nu pågått sedan september förra året. Det har undgått få att startskottet var dödandet av kurdiska kvinnan Jina Mahsa Amini. Jina har blivit en symbol för hela det iranska folkets resning. Det mesta tyder på att vi nu bevittnar iranska regimens fall.

Jinarevolution handlar om att störta den teokratiska mullaregimen till förmån för ett sekulärt och demokratiskt styre. Det hårdföra förtrycket har också satt ljus på diskrimineringen av etniska och religiösa grupper samt behovet av en demokrati med respekt för allas mänskliga rättigheter.

Folkgrupper såsom azerier, balucher och kurder utsätts för systematisk diskriminering och politisk förföljelse. Dessa grupper utsätts i mycket högre omfattning för fängslande och avrättningar. Särskilt utsatta är den kurdiska gruppen som tillhör religionen Yarsanism. Även religiösa minoriteter, däribland bahaier, kristna, judar och sunnimuslimer diskrimineras systematiskt och riskerar tortyr och misshandel om de bekänner eller utövar sin tro.

För att förstå vilken värld Jina kom från måste vi titta på kurdernas situation. Irans befolkning uppgår till nästan 87 miljoner varav ca 10-15 procent av dem är kurder. Kurder utsätts för dubbelförtryck med anledning av sin etniska tillhörighet men även då den större gruppen tillhör sunniislam. Men framför allt förtrycks kurderna då de är politiskt välorganiserade och uppvisar motstånd mot iranska regimens tyranni. Både motståndet och förtrycket går långt bak i tiden.

Forna diktatorerna Reza Shah Pahlavi och hans son Mohammad Reza Pahlavi utövade intensiv förföljelse av kurder, båda gav order om dödandet av åtskilliga kurdiska ledare. Särskilt grymt var Shahens offentliga hängning av flera ledare från Kurdistans demokratiska partiet Iran (KDPI) däribland den välkända Qazi Mohammad i staden Mahabad 1947.

Pahlavi-dynastin hade även kopplingar till nazismen genom sina rigida handelsavtal med Nazityskland. Hitler lät tyska ingenjörer bygga järnväg i Iran med villkoret att iranska företagen inte anställde judar utan enbart “ariska perser”. Iran betyder för övrigt ariernas land. Vidare fanns i Iran under den tiden statligt sanktionerad spridning av nazipropaganda genom litteratur och dagligen sänd radio som hetsade mot judar och hotade om Johoudkoshan (massaker av judar). Den sista shahdiktatorn Mohammad Reza Pahlavi gav till och med ekonomiskt stöd till det iranska nynazistiska partiet Sumka.

Det är dags att vi gör upp med den iranska rasismen och antisemitismen.

För att uppnå en sann demokrati i morgondagens Iran och med respekt för mänskliga rättigheter bör vi bland annat lyfta kurdernas rätt till självstyre i ett enat Iran. Kurder har spelat en viktig roll de senaste 100 åren i att bibehålla ett motstånd mot diktatur och fascism. Det är dags att vi erkänner kurdernas rättigheter. Dessutom gynnar det revolutionen och den demokratiska processen att i framtida Iran ska fria val äga rum, däribland omröstning i kurdiska områden om huruvida de ska ingå i Kurdistan som en autonom region.

Sverige bör, i egenskap av ordförandeland i EU:s ministerråd, leda arbetet med att fördöma iranska regimens brott mot mänskliga rättigheter, däribland den omfattande diskrimineringen av olika folkgrupper.

Revolutionen började med Jina och kurderna kommer ha en avgörande roll i befriandet av hela Iran. Jin jiyan azadi!

00:00 / 00:00