Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Irans moralpoliser måste terrorstämplas

Bild: Michael Sohn/TT

Dagens ETC.

De kurdiska och iranska kvinnorna är fast beslutna att ta kontroll över sina rättigheter. Sverige och EU kan hjälpa dem genom att behandla mullornas våldsverkare som en terrorgrupp.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den 22-åriga kurdiska kvinnan Mahsa Jina Aminis död har väckt starka känslor, inte bara bland kurder i Iran utan även över hela världen. Jina misshandlades till döds av de så kallade moralpoliserna för att hon inte hade följt hija-reglerna. Den teokratiska regimen i Iran har sedan 1979 systematiskt tvingat kvinnorna i Iran att klä sig efter hijabreglerna, dessa regler använder regimen för att kontrollera kvinnorna.

För att se till att kvinnorna lever efter dessa regler från medeltiden har staten de brutala moralpoliserna till sitt förfogande. Kvinnor som inte lever efter reglerna förföljs, torteras och mördas, som Jina, i syfte för att upprätthålla regimens fortlevnad.

Med rätta har den kurdiska politiska oppositionen i Iran utlyst generalstrejk och uppmanat den kurdiska befolkningen att protestera mot regimen. En stor majoritet av kurderna har enligt uppgift följt uppmaningen, vilket också är en styrka från dessa partier.

I många av de kurdiska ­städerna i Iran och även huvudstaden i ­Teheran kommer rapporter om att människorna genom civil olydnad visar sitt missnöje mot den förföljelse och förtryck som regimen har ägnat sig åt sedan 1979 mot kurder, andra religiösa samt etniska minoriteter i Iran.

Enligt rapporter från Amnesty international har över 50 demonstranter, och bland dem många kvinnor, mördats under protesterna. Dessutom har tusentals frihetsberövats av specialstyrkor.

Detta mord har väckt en starkt avsky i omvärlden mot en redan impopulär mullaregim. Sverige har historiskt och nu varit skickliga på att jobba med ansvarsutkrävande för olika typer av brott mot mänskligheten. Den här gången har iranska regimen åkt fast på bar gärning och är skyldig till mord. De ansvariga måste ställas inför rätta.

Ett sätt att ställa de ansvarige inför rätta är att internationellt ­efterlysa ledningen för de iranska moralpoliserna för brott mot mänskliga rättigheter. Denna organisation som systematiskt ägnar sig åt femicid bör betraktas som terror­organisation av Sverige och EU.

Denna regim har passerat sitt bäst före-datum och folken i Iran förtjänar att leva i ett samhälle som bygger på jämlikhet och frihet. Vi kan konstatera att de kurdiska och iranska kvinnorna är fast beslutna att ta kontroll över sina rättig­heter även om det kostar deras liv. Omvärlden, det internationella samfundet och särskilt den globala feministiska rörelsen bör stå vid deras sida i deras kamp för frihet.

Mahsa Jina Amini må ha dött men hennes namn och minne kommer aldrig att glömmas. Hon blir en fackla för alla kvinnor i Iran som kräver rätten att äga sin egen kropp.