Debatt. .

2015-05-29 16:10

Investera i den skandinaviska 8-miljonersstaden

Vi socialdemokrater diskuterar gärna visioner och framtidstro men allt för sällan konkreta förslag som sträcker sig över en längre tidsperiod. Den skandinaviska 8-miljonersstaden är en av många investeringar i framtiden som kan ge Sverige lägst arbetslöshet i EU år 2020. Låt oss anta den utmaningen, skriver Robin Mashallah och John Skoglund.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sverige står inför stora utmaningar med en hög arbetslöshet och en kris i det svenska skolsystemet. Under två mandatperioder har den borgerliga regeringen trott att skattesänkningar är lösningen, men vi socialdemokrater väljer istället en ny jobbagenda och ett kunskapslyft för matchning på arbetsmarknaden. Men det räcker inte.

Socialdemokraternas mål är att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020 och regeringen behöver därför ta krafttag i offensiva investeringar för ökad framtidstro och som sätter Sverige på världskartan. Den skandinaviska 8-miljonersstaden är ett viktigt steg i rätt riktning.

I en globaliserad ekonomi blir det alltmer nödvändigt med tätt sammankopplade regioner och transnationella samarbeten. Regionen mellan Oslo, Göteborg och Köpenhamn omfattar 8 miljoner invånare, tre storstäder, 29 universitet och högskolor,

14 000 forskare och 44 000 nyskapade företag om året. För att fullborda områdets potential borde vi bygga bort flaskhalsarna och ersätta med dubbelspår hela sträckan,stärka förutsättningarna för fler godstransporter på järnvägen och komplettera dagens InterCity-system med miljövänliga höghastighetståg. Tågnätet kan också bindas samman till Tyskland via Fehmarn-Bältbron som snart står klar och länkar samman Skandinavien med Europa.

Den skandinaviska 8-miljonersstaden är viktig för hela vårt land. Med en storregion och ett gränsöverskridande samarbete mellan Sverige, Norge och Danmark kan vi bli en stark global aktör. Genom höghastighetståg ökar möjligheterna att pendla längre och även landsbygden får tillgång till arbetsmarknadsområdena kring Göteborg, Köpenhamn och Oslo. Det gör att människor utanför storstäderna har lättare att ta de jobb som finns och företagen attraherar kvalificerad arbetskraft, vilket genererar fler och växande företag såväl inom industri som besöksnäring samt därmed också ökad sysselsättning i samtliga länder.

Det moderna arbetslivet måste bygga på offensiva reformer och för det krävs en innovationsförmåga och en starkare vilja hos samtliga politiker. Vi socialdemokrater diskuterar gärna visioner och framtidstro men allt för sällan konkreta förslag som sträcker sig över en längre tidsperiod. I helgen är det partikongress i Västerås och upp till bevis för Socialdemokraterna. Den skandinaviska 8-miljonersstaden är en av många investeringar i framtiden som kan ge Sverige lägst arbetslöshet i EU år 2020. Låt oss anta den utmaningen.

Robin Mashallah, Socialdemokrat och Trollhättebo
John Skoglund, Distriktsordförande i SSU Norra Älvsborg