Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Inte en krona till oljeindustrin

Bild: Foto: TT/NTB/Carina Johansen

Dagens ETC.

Efter coronakrisen tvingas hela planeten till en ekonomisk omstart. Det ger mänskligheten en unik möjlighet att styra bort från fossilt bränsle. Vi i nätverket Gretas gamlingar kräver att inte en enda skattekrona tillåts gå till att hålla olje-, gas- och kolindustrin under armarna. Miljardsatsningarna för att få igång hjulen efter coronavirusets härjningar ska till 100 procent styras till åtgärder som bidrar till klimatomställningen.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Idag formulerar regering och delar av näringslivet krav som går i samma riktning som miljörörelsens. Nyligen skrev till exempel 37 av Europas tyngsta direktörer att den ekonomiska omstarten som nu måste komma innebär ”en möjlighet att omvärdera vårt samhälle och utveckla en ny modell för välstånd utifrån gröna principer”. I Sverige har många branscher utarbetat färdplaner för sin klimatomställning. 15 branscher är nu i en genomförandefas och de står tillsammans för 70 procent av Sveriges totala utsläpp.

EU måste ta ledartröjan i världens klimatomställning och Sverige måste på alla sätt medverka till att EU:s klimatprogram Green Deal genomförs. 2017 antog sju partier i Sveriges riksdag en klimatlag. I december 2019 presenterade regeringen en klimatpolitiskt handlingsplan för de närmaste fyra åren, med 132 åtgärdspunkter för trafiken, jordbruket, industrin, maten och så vidare. Handlingsprogrammet har nagelfarits och kritiserats av Klimatpolitiska rådet. Gretas gamlingar instämmer i rådets invändningar och krav om att ett klimatkabinett inrättas, med statsminstern som ordförande, för att säkerställa ett kraftfullt genomförande. Handlingsplanens åtgärder ska också omedelbart effektbedömmas och infogas i budgetpropositionen.

Regeringen betonar vikten av ett brett engagemang och en förankring i hela samhället. En rättvis klimatpolitik måste ta hänsyn till de skilda förutsättningar som finns i städer och på landsbygden, liksom i olika inkomstgrupper. Ett par exempel som utifrån detta skulle kunna prioriteras är:

• Investeringar i beredskapslager och självförsörjningsgrad för vård, livsmedel och teknologi.

• Investeringar inom transportsektorn för ökad takt i övergången från fossilt till förnybart bränsle. Investeringar i tillgång till laddinfrastruktur och i tillgång till klimatsmartare  kollektivtrafik. Investeringarna i transportsektorn är också viktiga för en rättvis klimatomställning för landsbygden.

I coronavirusets kölvatten är alltså investeringsmiljarder på väg. Kunskap om åtgärder för klimatomställningen finns både i näringslivet och i politiken. Gretas gamlingar kräver i denna situation att politikerna fattar beslut om att investeringsmiljarderna i sin helhet ska styras till klimatomställningar och till att bygga ett långsiktigt hållbart samhälle.
///
Gittan Frejhagen

Gotland & initiativtagare

Gun Setreus

Enskededalen

Eva Bladini Amborn

Gävle

Lotta Lagercrantz

Gotland

Anders Romelsjö

Kungsholmen

Karin Melén

Gamla Enskede

Birgitta Lindvall

Sundbyberg

Peter Lamming

Bergshamra

Marika Lagercrantz

Blackeberg

Madeleine Pousette

Södermalm

Fakta: Gretas Gamlingar

Gretas Gamlingar är ett politiskt och religiöst obundet nätverk som inspirerats av Greta Thunberg och verkar för en rättvis klimatomställning för att uppnå kraven i Paris-
avtalet och Agenda 2030. Ingår i nätverket Fridays For Future. Gretas Gamlingar ses varje fredag kl. 12 utanför närbutiker runt om i landet för visa stöd för klimatsatsningarna.