Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Inför porrfilter i skolorna

Bild: Foto:Hasse Holmberg/TT

ETC nyhetsmagasin.

Tyvärr blir sexköparna allt yngre. Det händer att pojkar på 15–16 år grips för sexköp.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

Sexköparna blir allt yngre medan de prostituerade i allt högre grad är fattiga kvinnor från utlandet som utsätts för människohandel och misshandel.

Kan det vara så att porrsurfandet som allt fler unga killar ägnar sig åt gör dem mer positiva till sexuellt våld? Sverige borde följa Norges och Storbritanniens exempel och införa filter mot porr på alla grundskolor.

Varför köper svenska män sex trots att det sedan 1999 är förbjudet i vårt land?

Är straffet för detta brott för lindrigt? Det ingår ett års fängelse i straffskalan men hittills har bara två eller tre domar lett till fängelsestraff. Straffet för köp av sexuella tjänster är i verkligheten likvärdigt med straffet för fortkörning. Av det kan man dra slutsatsen att sexköp i dagens ­upplysta Sverige anses vara ett lindrigt brott.

Flertalet prostituerade är numera fattiga kvinnor från utlandet. De säljer sig under 30 minuter. Ofta blir de misshandlade av köparen men kan inte prata om övergreppen. De har ju sålt sin kropp till mannen. Den man som hjälpt dem till Sverige tar ofta hand om pengarna. Det är en form av människohandel.

Tyvärr blir sexköparna allt yngre. Det händer att pojkar på 15–16 år grips för sexköp. Kan det vara så att det porrsurfande som allt fler killar ägnar sig åt gör dem mer positiva till sexuellt våld? Porren verkar avtrubbande och allt grövre material sprids för att möta efterfrågan.

Porren avhumaniserar kvinnan och skildrar henne som en sexslav. Kvinnor i porrbranschen lider av samma sjukdomar som prostituerade, såsom framfall, skador av grovt analsex, klamydia i ögonen och gonorré i anus.

Sexualitet kopplas allt mindre ihop med kärlek. I tidningarna läser vi om gruppvåldtäkter som är kopior av det som visas i porrfilmerna. Våldtäktsanmälningarna ökar för varje år. Förra året anmäldes 7 230 våldtäkter. I Norge och Storbritannien har man infört filter mot porr på alla grundskolors datorer. Detta borde göras även i Sverige eftersom vi vet att konsumtion av porr gör män mer sexuellt aggressiva.

Tyskland har blivit ett centrum för prostitution och dit åker många svenska män till exempel för att fira svensexor på bordeller. Vi borde följa Norges exempel och förbjuda sexköp även utomlands.

En ny företeelse är ”sugar ­daddys”; äldre män som lockar med pengar för att få sex av unga tjejer. Det förekommer att en välbeställd man betalar 10 000 kronor i månaden för en träff per vecka. En sugar daddy vill inte vara en av dem som betalar för engångsligg. Företeelsen är ett försök att döpa om prostitutionen till sugar dating, men fortfarande handlar det om sex mellan två personer där den ena vill och den andra inte vill. För flickan handlar det om pengar.

Om detta vittnar Simon Häggström, som den 27 november kommer till Rosen i Norrköping för att föreläsa om prostitution och sexuella övergrepp. Han har arbetat vid prostitutionsgruppen i Stockholm och ägnat mycket tid åt att ta fast hallickar och sexköpare. Nu arbetar han med frågan på nationell nivå som kriminalinspektör vid Nationella operativa avdelningen. Han är specialiserad på människohandel för sexuella ändamål.

I böckerna ”Skuggans lag” från 2016 och ”Nattstad” från 2017 berättar han om sina jobberfarenheter. De män som han jagar i Sverige är helt vanliga män som inte skulle drömma om att begå andra brott. Han har samtidigt skaffat underlag om vilka kvinnorna är genom att bland annat åka till Rumänien och där intervjua en hallick som varit verksam i Sverige.

Denne ger honom en inblick i den misär de prostituerade lever i. I Bukarest får de prostituerade tjejerna mellan två och sex euro och får träffa sina kunder på bakgator. I Sverige får de 1 500 kronor för 30 minuter och kan ta emot sina kunder på varma hotellrum. Även om de får ge sin hallick minst 50 procent av inkomsterna får de ändå ihop betydligt mer pengar i Sverige än i hemlandet.

I Sverige räcker det med att ta emot två eller tre män per dag medan de kanske måste ta emot 30 män på en dag i Bukarest. Detta är en förklaring till att åtta av tio prostituerade kvinnor i Stockholm idag kommer från Rumänien.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.