Debatt. .

2018-05-16 04:00

Hur ska vi förbereda våra barnbarn inför framtiden?

Andreas Gustavsson vågar i sin ledare om partiledardebatten i dagens ETC (11/5) säga det som de flesta av oss inser men inte vill tala om. Det är nog kört nu.

Världens ledare har enats om klimatmål. Applåder. Miljöförstöringen hejdas. Världen räddas. Om det vore så väl.

Dessvärre ligger det en ofantlig bromskloss i vägen för en sådan utveckling. Egoismen. Det faktum att alla är sig själva närmast och att alla handlar på det sätt som är lönsammast eller bekvämast för dem själva. Ska klimatmålen nås måste man ge avkall på egoismen. Och det kommer man inte att vilja göra.

Politiker på alla nivåer kommer i praktiken att gå med på så lite åtaganden och uppoffringar som möjligt. Detta för att inte förlora röster i kommande val.

Kol- och oljeindustrin lägger hinder i vägen för utplaningen av de fossila bränslen som mer än något annat hotar miljön. För att de tjänar pengar på dem.

Kärnkraftsindustrin fortsätter att producera el och öka på det avfallsberg som hotar miljön i tusentals år framöver. För att den tjänar på det.

De flesta konsumenter kommer även i fortsättningen att vilja flyga, köra bil och äta kött med mera, trots att de då bidrar till klimatförstöringen. För att det är bekvämast så.
 
Redan nu måste massor av människor överge sina hem på grund av översvämningar och andra naturkatastrofer som orsakats av den globala uppvärmningen. Redan nu svälter massor av människor på grund av att torka har fördärvat deras skördar. Redan nu har folkvandringar påbörjats till följd av klimatförändringarna. Om så de klimatmål som man har kommit överens om trots allt skulle komma att uppnås om 20–30 år så kommer det troligen att vara för sent.

Dessvärre är det nog redan kört. Egoismen kommer att förstöra världen. Såvida inte ett under sker. Eller om inte Trump och kompani hinner före genom att starta kärnvapenkrig. På vad sätt kan vi förbereda våra barnbarn och barnbarnsbarn för ett liv i en sådan värld?

Det känns svårt att säga detta. Men så är det. Frågan är vad vi kan göra för att förbereda våra barnbarn och barnbarnsbarn för livet i den värld som kommer.

SVAR:

Hej, jag ville min ledare uttrycka frustration över att riksdagens politiker inte agerar. För det finns alla förutsättingar. Just för att det inte är kört. Framtiden är vår att forma. Det är jag helt övertygad om. För min egen skull, för mina barns skull. Jag vill att Dagens ETC ska förmedla det. Allvaret. Men också hoppet.

Andreas Gustavsson

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter