Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Hur länge ska vi låta Marocko hållas?

Flyktingar nära gränsen mellan Marocko och Spanien.
Flyktingar nära gränsen mellan Marocko och Spanien. Bild: Bernat Armangue/AP/TT

Dagens ETC.

EU är tyst om Västsahara. Det finns nämligen ett dyrbart avtal mellan EU och Marocko om att Marocko ska stoppa migranter som vill ta sig över Gibraltar sund till Europa, skriver Lena Thunberg, redaktör för Tidskriften Västsahara.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

”Vi är inga journalister, men vi tvingas bli det”, sa Said Amidane på ett seminarium av Emmaus Stockholm vid MR-dagarna i Göteborg i december.

Han är en av de modiga västsaharier som i hemlighet trots hot, förföljelse, misshandel och fängslande, försöker rapportera i bild och ord om förtrycket i den Marocko-ockuperade delen av Västsahara. 

Equipe Media heter en förbjuden grupp, som bland annat med hjälp av svenska RåFilm gjort den dokumentära prisbelönta kortfilmen ”3 stolen cameras”.

Av sex fängslade medlemmar i gruppen är en dömd till 20 års fängelse för att ha filmat protestlägret Gdeim Izik i ockuperade Väst­sahara. Det är förbjudet att äga en kamera.

Det är i princip omöjligt för oberoende journalister att få tillåtelse av de marockanska myndig­heterna att rapportera från den ockuperade delen av Västsahara. 

”Därför har världen glömt oss. Vi är en vit fläck på kartan.”

En av aktivisterna är väst­sahariskan Sultana Khaya. Sedan ett år tillbaka sitter hon, systern och en 80-årig mamma i husarrest i staden Boujdour. Marockansk polis bevakar deras hus. Ingen får besöka dem, el och vatten har stängts av, bara en person får gå ut för att köpa mat. Marockansk polis har brutit sig in i huset, våldtagit systrarna och misshandlat mamman. 

Varför detta övervåld? 

Sultana går upp på taket på sitt hus, ropar ut slagord mot den marockanska ockupationen och viftar med Västsaharas flagga. 

Amnesty har vid flera tillfällen fördömt Marockos agerande i Västsahara.

Västsahara är till 75 procent ockuperat av Marocko sedan 1975. Samtidigt finns Västsahara på FN:s lista över områden som ska avkoloniseras. En FN:styrka – utan mandat att kontrollera om brott mot de mänskliga rättigheterna sker – finns sedan 1991 på plats för att genomföra en folkomröstning om Västsaharas självständighet. 

Detta har ännu inte skett på grund av att Marockos bästa vän Frankrike använder sin vetorätt i FN:s säkerhetsråd och stoppar alla resolutioner som går emot Marockos vilja.

Och vad gör EU? Västsahara var en spansk koloni, men Spanien svek västsaharierna, genomförde inte folkomröstningen utan sålde kolonin till Marocko mot att Spanien skulle få fortsätta fiska i ett av världens fiskrikaste vatten. Dessutom fick de 30 procent av en av världens största fosfatfyndigheter.

EU är tyst. Det finns nämligen ett dyrbart avtal mellan EU och Marocko om att Marocko ska ­stoppa migranter som vill ta sig över Gibraltar sund till Europa.

EU-domstolen har i höst för tredje gången slagit fast att handelsavtal med mera mellan Marocko och EU inte kan inne­fatta Västsahara, eftersom Väst­sahara inte tillhör Marocko. ­Kommissionen, Rådet och EU-­parlamentet har hittills ­nonchalerat sin egen domstol eller som nu senast – över­klagat denna rättvisa dom. Sverige var det enda land som inte ville överklaga.

Var finns svenska ­journalister och svensk media som vill ­rapportera om Västsaharafrågan?