Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Hur fossilfria är EU:s och Sveriges klimatlöften?

Dagens ETC.

Inför EU-valet 26 maj lovar både EU och Sverige att ta ledarskap i klimatomställningen, men satsar samtidigt stora summor på att bygga in oss i ett fossilgasberoende. Det är tydligt att klimatlöftena hittills inte är mer än tomma ord, och vi kräver ett omedelbart stopp på fossilgasexpansionen, skriver Kitty Ehn från Partiet Vändpunkt.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

EU är idag världens största importör av flytande fossilgas (LNG), och kommissionen vill satsa ännu mer. Vice-ordförande Maroš Šefčovič var nyligen i USA och hyllade fossilgasexporten till EU. I Sverige har Ystads hamn fått 34 miljoner euro i stöd av EU för att bunkra LNG, medan fossilgasterminalen i Göteborg väntar på regeringens godkännande för att kopplas ut på gasnätet. Hur ställer sig Miljöpartiet och regeringen till det?

EU och Sveriges regering lovar nämligen att minska utsläppen. Men fossilgas och klimatledarskap är en ekvation som inte går ihop. Satsningar på infrastruktur för LNG leder bara åt ett håll, och det är till ytterligare 40 år av fossilberoende.

Vi är trötta på de etablerade partiernas tomma klimatlöften. För att fasa ut fossila bränslen krävs politik i en helt annan viktklass än idag - därför utlyste vi för några veckor sedan klimatnödläge. Sedan dess har flera partier hakat på. Men vad menar de? Vi i Partiet Vändpunkt har ett konkret klimatpolitiskt program, med förslag om ett omedelbart stopp för satsningar som låser fast oss i fortsatta utsläpp, och en omställningsfond för näringslivet på EU-nivå.

Problemen med fossilgas är många. Där gasen utvinns drabbas lokalsamhällena av jordbävningar, och kemikalier förorenar dricksvattnet. Det blir svårt att bo kvar vilket leder till lokala konflikter. När gasen transporteras i pipelines sker stora läckage av den kraftiga växthusgasen metan. Den har nästan 30 gånger så stor klimatpåverkan som koldioxid över en tidsperiod på 100 år. När gasen används fortsätter utsläppen.

Fossilgaslobbyn är skicklig på att sälja in fossilgasen som ett rent övergångsbränsle. De har betydligt mer pengar och resurser än miljörörelserna och därför mycket större påverkan på beslutsfattare. Det här är ett demokratiproblem, och vi kräver därför en brandvägg mellan fossilindustrin och EU:s institutioner. Allmänhetens intressen ska vara i fokus vid förhandlingsborden, inte storföretagens.

Om EU och Sveriges klimatlöften ska bli verklighet behöver vi agera snabbt. Frys alla bidrag till energiprojekt som saknar detaljerad plan för hur de ska klara 1,5-graders-målet, och styr om finansiering till verkligt förnybara källor som sol och vind. Det här är några av Partiet Vändpunkts förslag på reformer för ett fossilfritt EU. Vi har nämligen inte tid att fasa in fossilgas innan det är dags att fasa ut den igen. Till fossilgasen finns det bara en sak att säga; inte i Sverige, inte någonstans.