Hoppa till innehållet

Välfärd

Debatt: Hungriga barn kan bli kriminella – för en burgare

”Egentligen är det varken migrationen eller föräldrarnas fel att tioåringar rekryteras till gängen”, skriver Jesper Eneroth, vice ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet.

”Egentligen är det varken migrationen eller föräldrarnas fel att tioåringar rekryteras till gängen”, skriver Jesper Eneroth, vice ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Bild: Press / NTB Scanpix

Dagens ETC

Efter att högerregeringen och Sverigedemokraterna presenterade sin höstbudget har det blivit tydligt att resurser fortsatt inte kommer att tillsättas för att mätta barnens magar. Tvärtom. Budgeten slår hårdast mot de som redan är ekonomiskt utsatta.

Det skriver Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I Aftonbladet påstår Jimmie Åkesson (SD) att migrationen är orsaken till gängkriminaliteten, men det korrekta svaret finns redan i Ulf Kristerssons (M) regeringsförklaring. Under Kristerssons anförande förklarades att ”tioåringar lockas med hamburgare” in i gängkriminaliteten. 

En hamburgare. Det är allt som krävs för att gängkriminella ska kunna rekrytera en tioåring i Sverige idag. Hur kan vi ha hamnat så snett? Svaret är egentligen väldigt enkelt: barnen är hungriga. 

Hungriga barn har varit på agendan sedan inflationen blev ett faktum och skolor runtom i Sverige har rapporterat om att skolmaten tar slut snabbare än vanligt. Som ett brev på posten började skuldbeläggandet på föräldrar med sämre ekonomiska förutsättningar, bland annat påstod Lena Andersson i Svenska Dagbladet att det är föräldrarnas fel om barnen hungrar och att de ska ge barnen gröt. 

Skuldbeläggandet av föräldrar sätter i det här fallet fingret på en strukturell orättvisa, på klassamhället. Särskilt orättvist är det mot de mammor som länge har varnat om utvecklingen, till i exempel i Biskopsgården i Göteborg, eller Järvaområdet i Stockholm. 

Järvamammorna har bett om hjälp, besökt riksdagen, nattvandrat, pratat med media och politiker. De har gjort allt vad de har kunnat för att skydda sina barn mot våldet. De har bett om resurser, men inte fått tillräckligt. 

Efter att högerregeringen och Sverigedemokraterna presenterade sin höstbudget har det blivit tydligt att resurser fortsatt inte kommer att tillsättas för att mätta barnens magar. Tvärtom. Budgeten slår hårdast mot de som redan är ekonomiskt utsatta – just de personer som tidigare i år uppmanades att ge sina barn gröt. 

Det är inte rimligt att lägga en statsbudget som så tydligt endast prioriterar höginkomsttagare som har råd att köpa McDonald’s till sina barn och samtidigt våga påstå att man arbetar för att stoppa nyrekryteringen. 

Det är hyckleri. 

Ulf Kristersson har både problemet och lösningen i sin egen regeringsförklaring men väljer att agera passivt för den förändring som behöver ske för att få bukt med nyrekryteringen av tioåringar. Sanningen är att högerregeringen och Sverigedemokraternas budget kommer att göra föräldrar fattigare och barnen hungrigare.  

Tänk att barn i Sverige endast är en hamburgare ifrån att bli gängkriminella och tänk om de barnen hade haft möjligheten att tacka nej till hamburgaren. För egentligen är det varken migrationen eller föräldrarnas fel att tioåringar rekryteras till gängen. Den verkliga orsaken är klassamhället och fattigdomen. 

Vem bär egentligen ansvaret för hungriga barns magar? Kanske ligger det ansvaret på styrande politiker som väljer att strama åt välfärden när den behövs som allra mest och som vägrar se fattigdomen i sitt rika Sverige.

Ämnen i artikeln