Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Hundra parlamentariker i EU:Stoppa bränslet från Putin!

Bild: Mikhail Klimentyev/TT

Dagens ETC.

Våldet och övergreppen vi ser nu var svåra att föreställa sig före Rysslands angrepp på Ukraina. Och det är Rysslands olja, kol och gas som finansierar kriget. Därför att Sverige och EU köper den. Det måste upphöra omedelbart, skriver Malin Björk (V).

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

EU köper stora mängder fossilgas, olja och kol från Ryssland. Energi står för 62∞ procent av EU:s totala import från Ryssland och kostade förra året 1 000 miljarder kronor. Pengarna går direkt till att finansiera Putins krig i Ukraina. 

Och statsminister Magdalena Andersson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vill gärna sluta köpa. Men ändå inte. De vill vänta på samordning och bättre tillfällen. Under tiden samordnar Putins soldater lidande, förödelse och död över Ukraina.

Jag och över 100 andra ledamöter i EU-parlamentet anser att samordnandet ska gå över i handling. Vi kräver att EU-kommissionen och medlemsländerna omedelbart stoppar all handel med olja, gas och kol från Ryssland och Belarus. Våra åtgärder för att stoppa pengaflödet till Putins krig får inte dra ut på tiden.

Detta är en nödvändig åtgärd och därför är det glädjande att svenska parlamentariker från höger till vänster stödjer kraven. Socialdemokraterna saknas tyvärr här.

Vi uppmanar också till ett fullständigt handelsembargo och en omedelbar utvidgning av Swift-sanktionerna till alla ryska och belarusiska finansinstitut. Vi vill att sanktionerna träffar bredare i den ryska makteliten, ryska tjänstemän, guvernörer och borgmästare som stödjer Putinregimen och drar fördelar av den. Vi vill också se åtgärder mot de länder som hjälper Ryssland att kringgå sanktionerna.

Det är bra att Sverige och EU stödjer Ukraina och också välkomnar alla de som tvingas fly Putins bomber. Men det är ett svek att EU samtidigt med andra handen fortsätter att finansiera Rysslands krig. Vi måste därför stoppa pengaflödet till Putin och hans medlöpare. Även om det kostar.

Vi vet också att klimatkrisen kräver mer än samordning och vackra ord. Vi står inför ekologisk katastrof. Vi har varit medvetna om den i decennier, vi har pratat och förhandlat. Och vi har hittills misslyckats med att åstadkomma effektiva åtgärder. Vi skulle bara samordna först innan vi räddar världen. I 30 år nu, och samordningen är ännu inte klar.

Rysslands överfall på Ukraina får inte behandlas på samma sätt. Vi finansierar det, och vi har makten att sluta finansiera det. Sluta köpa fossila bränslen från Ryssland. Det klarar vi.

Det här kriget kommer att svida i våra plånböcker hur vi än gör. Men vi måste göra vad vi kan för att stoppa det. Och det gör vi bäst genom att vända oss helt bort från ryska ohållbara energikällor och ställa om till sol, vatten och vind.

Sanktionerna kan alltså snabba på övergången till hållbar energi, och bidra till att inte bara stoppa kriget utan även till att lösa klimat­krisen.

Varje stund som du läser det här trasas liv sönder i ett brutalt krig. Jag kan inte komma på någon ursäkt för att låta det fortsätta.

00:00 / 00:00