Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Debatt: Höj pensionerna och gör om pensionssystemet

"I dag har vi ett pensions­system som inte ger möjlighet till de ökningar av pensionen som behövs för att många äldre ska klara sina utgifter."
"I dag har vi ett pensions­system som inte ger möjlighet till de ökningar av pensionen som behövs för att många äldre ska klara sina utgifter." Bild: Bild: Fredrik Sandberg/TT

ETC Stockholm.

Av Sveriges två miljoner pensionärer lever allt fler i relativ fattigdom, enligt siffror från Pensionsmyndigheten. Det handlar totalt om över 230 000 pensionärer varav 150 000 är kvinnor. Låga pensioner är alltså ett enormt problem som måste upp på bordet. Pensionärerna måste få förutsättningar för att leva goda liv och därför måste pensionssystemet göras om och pensionerna höjas.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.

I alla sammanhang där jag träffar äldre och pensionärsorganisationer så kommer frågan om de låga pensionerna upp. Att pensionerna är en oro för många och ett allvarligt problem i äldres vardag glöms ibland bort då äldre människors livssituationer inte verkar tas på samma allvar som yngre människors livssituationer. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Vi måste lyfta fram frågan om vilka förutsättningar som finns för äldre att klara sig ekonomiskt. Då menar jag inte att bara klara sina grundläggande utgifter – utan också ha råd att köpa presenter till barnbarnen, gå på restaurang eller kanske göra en resa. Då spelar pensionerna en avgörande roll.

Att förändra pensionssystemet är också en viktig jämställdhetsfråga eftersom de som drabbas särskilt hårt av det nuvarande systemet är kvinnor. Lägre löner och fler dagar hemma med nyfödda eller sjuka barn under yrkeslivet leder till lägre pension. Det är väldigt orättvist. 

Trots en mycket välkommen ökning av pensionerna i år så har den totala pensionsnivån sjunkit under många år. Vi är i nuläget bara tillbaka på 2009 års nivå på pensionerna. Ett steg framåt och två steg bakåt verkar alltså vara hur både den förra och den nuvarande regeringen hanterar pensionsfrågan.

Vänsterpartiet vill bland annat att pengarna som finns i det misslyckade PPM-systemet ska flyttas till inkomstpensionen. Vi vill också avskaffa den så kallade bromsen och därmed förhindra att pensionerna automatiskt kan sänkas. I dag har vi ett pensionssystem som inte ger möjlighet till de ökningar av pensionen som behövs för att många äldre ska klara sina utgifter. Det här borde vara uppenbart för en regering som kallar sig rödgrön.

Att gå i pension kan vara en av livets bättre upplevelser. Den som är pensionerad har mer tid för familj, vänner och fritidsintressen. Men för den som ständigt måste oroa sig för att ha råd med hyran, elräkningen och maten blir upplevelsen en annan. 

Det är dags att höja pensionerna så att alla äldre kan leva ett gott liv.