Debatt. .

2014-09-13 12:57

Högerpropaganda från M-kvinnor

I en slutreplik bemöter S-kvinnor kritiken från M-kvinnor, och påtalar att kvinnors villkor inte har förbättrats trots att alliansen har haft två mandat­perioder på sig.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

S-kvinnor skrev i Dagens ETC om situationen i den svenska vården idag. Vi behövde inte direkt leta efter bristerna eftersom de är så påtagliga att de flesta märker av dem. Både personal och patienter drabbas.
Moderatkvinnorna svarade med en replik att S-kvinnor ”motverkar jämställdheten”. Hur har vi svårt att förstå eftersom Moderaterna de senaste åtta åren har suttit på mandatet att utveckla svensk jämställdhet. Vi har knappast sett någon förbättring.
Men låt mig börja med att säga detta – vi uppskattar att Moderatkvinnor håller med oss i så mycket! Heltid ska vara en rättighet för den som vill det, och deltid en möjlighet för den som vill det. Det är givetvis bara de ofrivilliga deltiderna som ska bort. För oss Socialdemokraterna är det självklart, men Moderaterna har röstat mot förslaget i riksdagen. Moderaterna gör inte heller något för att stoppa missbruket av visstidsanställningarna.

Vi är överens om att en stark välfärd stärker kvinnors möjligheter. S-kvinnor vill också satsa på möjligheter till fördjupning, vidareutbildning och karriärmöjligheter för kvinnor, bland annat inom vården. Rätten till utbildning mitt i livet är viktig.
Alliansen har haft två mandatperioder på sig, men kvinnors arbetsvillkor inom vården har knappast förbättrats. Barnmorskeupproret har pågått i flera år. Sjuksköterskor säger upp sig i protest. Sommaren som passerat har precis som tidigare somrar inneburit akut personal- och resursbrist. Politiker kan inte bara vilja saker, de måste göra saker också.
 Att Socialdemokraterna skulle vara företagarfientliga är givetvis inget annat än klassisk högerretorik för att skrämma småföretagare. Det finns massor av kvinnor som startar framgångsrika företag. Kvinnligt företagande är självklart glädjande och ofantligt viktigt för jämställdheten inom alla branscher och ska uppmuntras. Att vi ser lite olika på hur det ska uppmuntras är en annan sak.
Vår poäng är fortfarande, att det trots finns kvinnor som aldrig kommer starta ett företag. Väldigt många faktiskt. Sann jämställdhet behöver se hela verkligheten och alla kvinnor, oavsett om de startar eget, arbetar i privat eller offentlig sektor.

Att hävda att Socialdemokraterna vill att folk ska gå på bidrag är också klassisk högerpropaganda, men magstarkt i ett läge där arbetslösheten idag är högre än den var för åtta år sedan. Sjukskrivningarna ökar alarmerande, precis som utanförskapet. Särskilt unga kvinnor mår sämre än någonsin. Det säger något i sig.
Vi vill skapa stabila trygga arbetstillfällen där alla är med och får chansen att jobba och förverkliga sig själva, på lika villkor. En jämställd värld är möjlig. Men det kräver en ansvarstagande socialdemokratisk feministisk politik.

Carina Ohlsson  
S-kvinnor