Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Hög tid att klimatsäkra våra pensionspengar

Stockholm, Malmö och Uppsala är bara några av de kommuner som investerar fossilfritt. Tillsammans med bland andra Svenska Kyrkan och Chalmers har de flyttat över flera tiotals miljarder kronor till fossilfria placeringar.
Stockholm, Malmö och Uppsala är bara några av de kommuner som investerar fossilfritt. Tillsammans med bland andra Svenska Kyrkan och Chalmers har de flyttat över flera tiotals miljarder kronor till fossilfria placeringar. Bild: Bild: Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC.

Sveriges partier är eniga om att klimatförändringarna ska stoppas innan 2 grader. Det finns ingen anledning till att investera i motsatsen.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

AP-fonderna investerar idag pensionsspararnas pengar i bolag vars affärsmodell innebär att temperaturökningen trycks över två grader. Istället för att investera i en klimatkatastrof borde AP-fonderna fånga möjligheten att genom fossilfria placeringar säkra avkastningen och samtidigt bidra till en bättre framtid. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Klimatförändringarna är vår tids ödesfråga. För att möta detta har miljömålsberedningen slagit fast att världen måste bli fossilfri mot mitten av seklet. Det kräver en snabb och omfattande tillbakagång och slutligen avveckling av de bolag vars affärsmodell är att utvinna kol, olja och gas. 

Att i detta läge investera i fossilbolag är direkt oekonomiskt. Fossilbolagens aktievärden är baserade på förväntningar om att de ska kunna fortsätta utvinna sina fossila reserver till sista droppen. Men beräkningar visar att mer än åttio procent av dessa tillgångar måste stanna i marken om vi ska klara att hålla uppvärmningen under 2 grader. 

Detta har fått aktörer som Internationella energirådet att varna för att stora delar av fossilbolagens reserver kan bli värdelösa, om världens länder gör allvar av ambitionerna i Parisavtalet om att stoppa klimatförändringarna. 

Investeringar i fossilbolag är alltså en affär där det bara går att förlora. Lyckas världen stoppa klimatförändringarna kommer fossilbolagen gå under och investeringarna gå om intet. Misslyckas politiken stoppa klimatförändringarna kanske de fossila investeringarna slår väl ut på kort sikt, men världen går under. Trots detta innehåller samtliga pensionsfonder fossilbolag i sina investeringar. Enligt en granskning av Världsnaturfonden 2015 ägde svenska pensionssparare fossila reserver för 36 miljarder kronor, som innehåller 588 miljoner ton koldioxid. Det är en klimatbomb som motsvarar mer än tio gånger Sveriges totala utsläpp. 

Ingen tjänar på att svenska pensionssparare styrs mot smutsiga och riskfyllda fondplaceringar. Redan idag ser vi att extrema oväder blir allt vanligare, att värmerekord slås på löpande band och att torka och vattenbrist göder konflikter. Hemma i Sverige har vi bara den senaste månaden fått chocklarm om att vattenbrist väntar för stora delar av Sverige under sommaren. Dessa förändringar eskalerar i takt med att klimatet blir allt varmare. Istället för att driva på denna utveckling bör pensionspengarna investeras i den fossilfria framtid som svenska folket vill ha. 

Många har gått före och visat att det är möjligt. Stockholm, Malmö och Uppsala är bara några av de kommuner som redan har valt att investera fossilfritt. Tillsammans med flera andra aktörer såsom Svenska Kyrkan, Region Östergötland, Chalmers, Stockholms Universitet med fler har de tillsammans flyttat över flera tiotals miljarder kronor till fossilfria placeringar. Detta skickar en tydlig signal: fossilfria investeringar är inte bara ekonomiskt försvarbart, utan en förutsättning för ansvarstagande. 

Den fossildrivna ekonomin går mot sitt slut. Frågan är inte om, utan när. Sveriges partier är eniga om att klimatförändringarna ska stoppas innan 2 grader. Det finns ingen anledning till att investera i motsatsen. 

Våra pensionspengar är pengar vi avsätter för att kunna leva goda liv i framtiden. Det borde vara en självklarhet att dessa bör investeras hållbart. Att välja bort fossila placeringar är en möjlighet att säkra svenska pensionssparare mot ekonomiska risker och samtidigt bidra till den globala klimatomställningen. 

Tomas Hedlund, språkrör Gröna Studenter
Yngve Petersson, språkrör Gröna Seniorer