Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Hög tid att införa 6 timmars arbetsdag

Dagens ETC.

Varje arbetsplats där anställda tillkämpar sig 6 timmars arbetsdag blir en seger och en inspiration för alla andra arbetande.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Stress på jobbet och sjukdomar relaterade till för hög arbetsbelastning bara ökar. Särskilt hårt drabbas alla som arbetar i välfärdssektorn – äldreomsorg, sjukvård, förskolor och skolor. Inom vård och omsorg är det alldeles för många, som tvingas arbeta deltid för att över huvud taget orka. Jobben innehas framför allt av kvinnor, som till råga på allt får en usel pension till följd av de skamligt låga lönerna.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Inför 6 timmars arbetsdag, med bibehållen lön!

Genomförbart? Ja, säger vi, i högsta grad, om man verkligen vill, att de som jobbar inom vård- och omsorgssektorn ska orka ett helt arbetsliv, stanna i yrket, ge god omvårdnad och sjukvård och ändå ha krafter kvar för familj, fritidsaktiviteter och samhällsengagemang. Nödvändigt – för att vi ska kunna locka fler till våra viktiga välfärdsjobb. Vi måste också få tillbaka alla de tusentals som lämnat sina anställningar för andra jobb eller gått till bemanningsföretag.

Åtskilliga försök med 6 timmars arbetsdag har gjorts i landet, tyvärr ofta under begränsad tid. Resultaten är färre sjukskrivna och därmed lägre vikariebehov. Man orkar vara effektivare när arbetsdagen är kortare. Inom äldrevård och hemtjänst har utvärderingar av 6-timmarsdagen också visat att vårdtagarna får fler aktiviteter, promenader och annan stimulans. Arbetsengagemanget ökar, alla gagnas av arbetstidsförkortningen.

Det skulle också innebära att många som nu jobbar deltid får heltidslön. Schematekniskt, inom dygnetruntarbeten, kan man utgå från 30-timmarsveckan för att lägga scheman anpassade till behoven. Det innebär naturligtvis också tusentals nya jobb för att täcka upp för den minskade arbetstiden.

Omställningen beräknas kosta omkring 96 miljarder för hela arbetsmarknaden. Pengar finns! De fyra storbankerna gör årligen vinster på över 90 miljarder, och har redan en skuld till samhället, då staten pumpade in 34 miljarder i bankväsendet under krisen 2008–2009. Direktörer tjänar idag 54 gånger mer än en arbetare! Klassklyftorna ökar i samhället, år efter år. Istället för att ifrågasätta sjukskrivnas ersättning och dra ned på LSS-stöd till många svårt drabbade av funktionsnedsättning, så vänd blickarna mot skattesmitare och riskkapitalbolag som för ut miljarder ur landet! Ta bort jobbskatteavdraget för höginkomsttagare! 

Kraften för att genomföra en arbetstidsförkortning finns ute på arbetsplatserna. Gå samman och kräv 6 timmars arbetsdag! Varje arbetsplats där anställda tillkämpar sig 6 timmars arbetsdag blir en seger och en inspiration för alla andra arbetande. 

Elisabeth da Cruz, lärare.
Eva Rudström, pensionerad distriktssköterska. 
Monica Stenberg, vårdlärare.
Christina Thor, f.d. vårdanställd. 
Kommunistiska Partiet i Västernorrland