Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Högerregeringens agenda ökar klyftorna

Det är risk att problemen med skuldsättningen kommer att öka när följderna av inflationen och de höjda räntorna slår igenom fullt ut, skriver debattören.

Det är risk att problemen med skuldsättningen kommer att öka när följderna av inflationen och de höjda räntorna slår igenom fullt ut, skriver debattören.

Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

Det har snart gått en månad sedan utredningen ”Ett förstärkt konsumentskydd mot riskfylld kreditgivning och överskuldsättning” presenterades. Nu krävs snabba beslut av höger­regeringen, skriver Ida Ekeroth Clausson (S), riksdagsledamot i skatteutskottet.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Hushållens motståndskraft börjar ta slut efter den långa och tuffa vintern. De buffertar som man sparade ihop till under de goda åren är slut. För vissa går det så långt att man får sin el avstängd därför att man inte har haft råd att betala räkningen i tid. I det här läget tvingas allt fler att ta blancolån eller köpa sina varor på avbetalning för att få vardagen att gå ihop. Hushållens totala skuldbelopp ökade med flera miljarder förra året. I början av året kom det in fler ärenden om skuldsanering än någonsin tidigare. Det är tydligt att hushållen behöver akut hjälp. Ärendena till Kronofogden ökar och väldigt många riskerar att hamna i svåra skuldfällor, som kan ta många år att komma ur. Men det verkar som att regeringen och Sverigedemokraterna vägrar att ta in att verkligheten ser ut så här.

En ansträngd ekonomi och inte minst en hög skuldbörda gör att människor tvingas leva under ansträngda förhållanden. En långvarig överskuldsättning riskerar att ha en nedbrytande effekt på den enskilde. Forskningen kring överskuldsättning visar att den kan kopplas samman med bland annat psykiska störningar, alkoholberoende, drogproblematik, depression, självmord och självmordsförsök. Personer som inte arbetar eller blir sjuka till följd av sina skulder medför också kostnader för samhället.

För att komma tillrätta med de höga skulderna behövs en mix av åtgärder. Vi socialdemokrater vill vara tuffare mot kreditgivningsföretag och vill införa ett skuldregister. Ett nationellt register skulle säkerställa att de som beviljas lån också har möjlighet att betala tillbaka. Det är idag svårt att få en helhetsbild av privatpersoners skuldbörda eftersom de svenska skuldregistren inte samverkar. Därför går det att låna pengar trots att man har höga skulder, vilket kan leda till ytterligare överskuldsättning och allvarliga ekonomiska problem. Skuldutredningen tar upp åtgärder som stärkt konsumentskydd vid marknadsföring och försäljning av krediter, en skärpt reglering av möjligheten att erbjuda spel på kredit, begränsningar för prissättning av krediter och ett skuldregister.

Det är mitt i sommaren och många njuter av sol och bad men har redan en klump i magen inför de veckor som ligger framför oss. Kommuner som inte har resurser att satsa på fritidsaktiviteter, föräldrar som inte har råd att ta med sina barn på semester och kanske inte ens har råd med fickpengar till en glass, och barn som vänder sig till BRIS med sin oro över familjens ekonomiska situation.

I Socialdemokraternas Sverige möter vi svåra tider tillsammans, vi håller ihop och vi ser till att klyftorna inte ökar. Men regeringens politiska agenda och krishantering riskerar tvärtom att öka splittringen. Risken är också att de här problemen kommer öka när följderna av inflationen och de höjda räntorna slår igenom fullt ut. Då duger det faktiskt inte att regeringen sitter nöjda och inte ger besked och förslag på åtgärder. Fler insatser krävs!