Debatt. .

2018-11-06 04:00
Puffetikett
Dagens ETC

Hö-hö-högern skyr inga medel för att nå makten

Riksdagsmannen Hanif Bali (M), borgerliga opinionsbildare, högerpopulistiska sajter och ett träsk av anonyma troll arbetar allt mer koordinerat för att förlöjliga vänstern.

Riksdagsmannen Hanif Bali (M), borgerliga opinionsbildare, högerpopulistiska sajter och ett träsk av anonyma troll arbetar allt mer kooordinerat. Nätmobbens syfte är glasklart: attackera och förlöjliga vänstern för att bana väg för en konservativ regering med stöd av Sverigedemokraterna. Det skriver Simon Andersson som granskar svensk extremhöger.

19 september skriver Anders Lindberg på Aftonbladets ledarblogg en argumenterande text om varför konservativa inte får lov att bli naiva när de i tron om att kunna tygla extremhögern släpper in dem i maktens finrum.

Som historisk parallell använder han sig av ”Von Papen” – ett begrepp som ibland används för att beskriva hur den radikala nationalismen historiskt tagit makt – och hans misslyckade försök att tygla Hitler.

Texten benar också upp andra exempel – bland annat i Ungern – där det tidigare konservativa partiet Fidesz med Victor Orban i spetsen, under flera år utvecklats till ett högerextremt parti som skruvat ner vitala delar av den liberala demokratin.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Kritiken mot Lindbergs text uteblir. Det kommer nämligen dröja över en månad innan moderaten Hanif Bali fångar upp artikeln och maskerar sensmoralen. 30 oktober länkar moderattoppen till Lindbergs tweet och text via Twitter med meningen: ”Anders Lindberg photoshoppar alltså in Ulf Kristersson med Hitlers vicekansler.”

Reaktionerna blir omedelbara. I kommentarsfältet under kommer vi i ett dygn kunna läsa om hur den politiska chefredaktören i själva verket är nazist. Han kommer att jämföras med Goebbels. En moderat politiker kommer ifrågasätta Aftonbladets utgivningsbevis och i hundratals kommentarer – den ena osmakligare än den andra – kommer rena personangrepp att varvas med nya osanningar som senare retweetas av såväl anonyma konton som moderata opinionsbildare och delar av den högerextrema miljön.

I stort sett ingen diskuterar sakfrågan i texten längre. Hanif Bali, som genom att underlåta att beskriva sakinnehållet i texten – som bilden är ett fotomontage till – har precis satt premissen för debatten. Plötsligt har en ny mediebild etablerats. Ingenting handlar längre om den brännande fråga: Är de konservativa partierna redo att ge Sverigedemokraterna makten?

Och bara om några dygn kommer den också – med hjälp av Hanif Bali – skruvas ett varv till.

För oss som bevakat högerextrema rörelser på nätet är metoden vanlig. Henrik Johansson, grundare av Inte rasist, men förklarade det bäst i en serie tweets. 30 augusti 2017 skriver en lokaltidning om hur en man blivit åtalad för hets mot folkgrupp efter att ha hållt upp en skiva bacon framför muslimer och påtalat att han hatar muslimer. Mannen frikänns.

Den högerextrema tidningen Fria tider plockar upp nyheten. Nu med vinkeln om att mannen blivit dömd. Twittraren Peter of Sweden delar sedan vidare artikeln från en engelskspråkig sida där mannens handlingar förminskats till att han ätit bacon i närheten av kvinnorna innan han uttalat sig kritiskt om islam. Slutligen tar ännu en sida upp nyheten som nu spridits i högerextrema miljöer ett varv till. I rubriken, som nu är rent lögnaktig, står: ”Man dömd för att ha ätit bacon framför muslimer.”

30 oktober klockan 18:43 skriver Mats Eriksson från LO en tweet – i vad som refererar till SD:s bakgrund – om att högern inte borde bli upprörda över Lindbergs text: ”Vill man slippa sådana jämförelser är det enkelt. Ge inte nyss-nazisterna i SD makt”.

Denna gång kommer det dröja tills dagen efter, på morgonen, innan Hanif Bali återigen ger sig in i debatten, genom att dela Mats Erikssons tweet. Ovanför skriver han:

”Gör som vi säger annars kallar vi er nazister. Mvh Sosse.”

Narrativet har nu skruvats till att arbetarrörelsen kallar alla som kritiserar högern i svensk politik för nazister. Det märks. Inte minst på debattören Thomas Gür som kallar Lindbergs text för en politisk skandal eller andra borgerliga debattörer som också är starka i sina fördömanden av texten, i varierande ordalag.

Till sist slår den populistiska sidan Nyheter Idag upp stort i sin nätpublikation. Rubriken lyder: Aftonbladets Lindberg i blåsväder efter nazist-attacken på Kristersson.

Så blir Hanif Bali ett första steg till den bruna avgrunden i den ekokammare han delar med högerextrema rörelser i sociala medier. Och så växelverkar Hanif Bali tillsammans med borgerliga opinionsbildare, populistiska sajter och ett träsk av anonyma troll och rasistiska följare.

Syftet är glasklart. Vad vi ser just nu är en opinionsbildning på nätet för en konservativ regering som tar stöd av Sverigedemokraterna. Hö-hö-hö-högern vill nå makten. Uppenbarligen till vilket pris som helst.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Simon Andersson 
Granskar svensk extremhöger.