Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Hjälp oss hjälpa asylsökande

Arkivbild från när Nätverket #vistårinteut demonstrerade i Göteborg för att ensamkommande unga flyktingar ska få stanna i Sverige.
Arkivbild från när Nätverket #vistårinteut demonstrerade i Göteborg för att ensamkommande unga flyktingar ska få stanna i Sverige. Bild: Bild: Adam Ihse/TT

ETC nyhetsmagasin.

Regeringen har beslutat om ett stadsbidrag till kommuner för att unga asylsökande ska kunna bo kvar i sin kommun. Veckans debattörer, från tre idéburna organisationer i Göteborg, anser att statsbidraget bör gå till de idéburna organisationer som idag drar ett tungt lass när det kommer till att rikta långsiktiga stödinsatser till denna grupp unga.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

Den 17 maj kom besked från regeringen om ett statsbidrag som ska göra det möjligt för unga asylsökande att bo kvar i sin kommun och behålla sin skolplats. Göteborg tilldelas 18,7 Mkr i början av juni.

Tidigare liknande statsbidrag har i alldeles för hög grad gått till annat än boendelösningar, till exempel läxhjälp. Läxhjälp är en klen tröst för de akut hemlösa gymnasieungdomar vi möter. Ett tryggt boende är grunden för ett välfungerande liv och öppnar för vidare stöd. Denna gång måste statsbidraget styras av ett helhetsperspektiv – trygga boenden, hälsa, skola och arbetsmarknad. Framförallt måste pengarna få användas för långsiktiga insatser.

De idéburna organisationer och har fått ta huvudansvaret för dem som fyllt eller åldersuppskrivits till 18 år. Det har varit kämpigt. Längs vägen har några förlorats till kriminella gäng, droger och hemlöshet. Andra har flytt Göteborg för att pröva ”lyckan” under broar i Paris.

Många har vi lyckats hålla kvar i goda sammanhang, de har förblivit just skolungdomar. Är de vilka skolungdomar som helst? Nej. Många av dem flyttar runt mellan tillfälliga stora kollektiva madrassboenden i kyrkor, hos ideella organisationer och jagar plats på kompisars soffor. Många är återtraumatiserade i Sverige av en orimligt lång asylprocess.

Viktigast av allt har varit att organisationerna stått stadigt kvar och alltid funnits där. Vi har krafter kvar, vi besitter stor erfarenhet, kunskap och professionalitet i våra stödinsatser. Vi är välkända och betrodda hos ungdomarna. Därför anser vi att det nya statsbidraget hör hemma hos den idéburna sektorn. Ge oss möjlighet att fortsätta och utveckla de livsviktiga stödinsatser vi genomför idag. Det är mest gynnsamt både samhällsekonomiskt och för de unga i staden.

Statsbidraget är givetvis välkommet. Vi tar för givet att de pengar som landar i årets sjätte månad inte ska vara förbrukade i den tolfte. Vad är planen för januari 2020 och framåt? Vi anser att trygga långvariga boendelösningar behövs. Pengarna måste användas långsiktigt, ansvarsfullt och effektivt. Det är en skyldighet mot både målgrupp och skattebetalare. Låt oss använda pengarna i långsiktiga stödinsatser för målgruppen. Det har samhället oerhört mycket att vinna på.

I höst har våra ungdomar varit i Sverige i fyra år utan besked om de kommer få stanna eller ej. Vissa har nu chans att få stanna genom nya gymnasielagen om de lyckas uppnå lagens krav. För en traumatiserad ungdom utan stödinsatser och tryggt boende är dessa krav nästintill omöjliga att uppnå. Stödinsatser för boende, skola, hälsa, arbetsmarknad går hand i hand och är nödvändiga för att dessa unga ska lyckas uppfylla lagkraven under ett 13 månader tillfälligt uppehållstillstånd.

När statsbidraget landar hos kommunen i början av juni förväntar vi oss att politikernas ord om nära samarbete mellan kommunen och frivilligorganisationerna uppfylls (GP-intervjuer 16/4). Vi står på tå med mångårig erfarenhet och professionalitet, vi är beredda att fortsätta ge allt tillsammans med våra samverkanspartners för våra ungdomar. För en varmare, inkluderande och jämlik stad. En stad där alla gymnasieungdomar, asylsökande eller ej, får rätt till tak över huvudet och kan ta sig utvilade till skola, extrajobb och läxhjälp.

Vi möts gärna tillsammans i ett samtal med kommunen och våra samverkanspartners om hur dessa pengar bör fördelas och användas för att bäst hjälpa stadens unga.

Philip Jansohn – tf. enhetschef Mobila teamet Räddningsmissionen

Annika Ström-Öberg – områdeschef boende och idéburen välfärd Räddningsmissionen

Arash Mansouri – projektledare Hjärterum Räddningsmissionen

Birgitta Göransson – leg psykolog, leg psykoterapeut, Krismottagningen vid Skyddsvärnet i Göteborg

Anders Göransson – talesperson, nätverket #vistårinteut Göteborg

00:00 / 00:00