Debatt. .

2018-02-13 09:27
”Vi måste vara stoltare och starkare på de punkter som gör oss till det parti vi är”, skriver dagens debattör. På bilden stats­minister Stefan Löfven under 1 maj-tåget i Landskrona förra året.  Bild: Emil Langvad/TT
”Vi måste vara stoltare och starkare på de punkter som gör oss till det parti vi är”, skriver dagens debattör. På bilden stats­minister Stefan Löfven under 1 maj-tåget i Landskrona förra året. 

Helt rätt läge för S att driva kortad arbetstid

I år är det valår och vi har sett stora och välbehövliga satsningar på vård, polis, vägunderhåll, barn och skola samt för pensionärer. Men vi behöver göra mycket mer.

Vi behöver mer vänstersocialism i Sveriges riksdag.

Jag vet, jag tjötar om detta hela tiden. Men vårt parti är grundat på detta, på att alla i Sverige ska ha det bra.

Jag vill att vi socialdemokrater under nästa mandatperiod även ska driva frågan om sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Det här är i rätt läge, det här kommer att vara en valfråga. Sex timmars arbetsdag är rätt i tiden, speciellt inom vård och omsorg, men det vore inte fel i andra yrken också!

Jag vill även se fler satsningar för drog- och alkoholproblematik hos ungdomar och vuxna, dessa människor stämplas tyvärr som kriminella och skyfflas mellan bord för att ingen vill egentligen hjälpa eller se dessa människor. Ni är inte kriminella! De flesta som har alkohol- och drogproblem har oftast en annan psykisk sjukdom i bakgrunden, vi måste för en gångs skull se dessa människor som patienter – inte kriminella. De behöver samhällets stöd för att komma på banan igen, de behöver inte vårt blundande.

Sedan vill jag även se att, vi i arbetarepartiet tar krafttag mot det orättvisa skattesystemet vi har i Sverige, min mamma som är förtidspensionär ska inte skatta lika mycket(ibland mer) än de allra rikaste i samhället. Min mamma hyr en lägenhet, hon äger inte ett slott! Vi har en hel del arbete här, för att minska klassklyftorna i samhället, få in fler i samhället.

Jag vill även se att vi driver en politik som markerar tydligt, emot skattefusk och skattesmitning till skatteparadis. Vi måste straffbeskatta dem som inte betalar skatt i Sverige men samtidigt bor eller har verksamhet här. Man ska inte kunna utnyttja vår vård, skola eller omsorg om man har placerat pengar utomlands för att slippa betala skatt i Sverige. Vi får inte heller tillåta riskkapitalister driva verksamhet i Sverige, utan att de betalar skatt här.

Sveriges allra rikaste har mer pengar, än hela Sveriges budget, då ska se också vara med och betala skatt och bidra mer till välfärden.

En annan satsning vi behöver göra är hyrestak på hyreslägenheter, vi kan inte låta hyror springa i väg år efter år till över 12 000–13 000 kronor i månaden. Många människor som hyr lägenhet, kan oftast inte köpa en lägenhet eller ett hus. De får inte lån för detta. Varför ska dessa människor betala lika mycket i månaden som en som äger en herrgård? Varför ska hyrorna vara högre än vad en bostadsrätt kostar i månaden? Borde det inte vara tvärtom? Vi borde i alla fall göra det mer rättvist, inte bara med skatterna utan även införa hyrestak på lägenheter.

Så fort en hyreslägenhet har renoverats, ja då chockhöjer ägarna priserna på över 10 000 i månaden, det måste finnas en viss gräns här – vi kan inte låta människor hamna på gatan på grund av att hyrorna är för höga. Vi ska inte straffa de människorna på grund av att bankerna inte lånar ut pengar till dem.

Det är jättebra att det byggs nya bostäder i Sverige, men alltför få hyreslägenheter byggs, de som byggs är allt för dyra. Bi måste ställa krav på byggherrarna, dels i hur mycket hyran får vara men också vad den får höjas med när något byggs om.

Löften vi måste lova för att få ett grymt valresultat i valet:

• Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön, inom äldreomsorg och social omsorg

• Ta krafttag mot skattefusk och skatteplanering. De rika måste betala mer i skatt än vad de gör i dag – för en välfungerande välfärd.

• Hyrestak på hyreslägenheter, en lägenhet ska inte kosta över 10 000 i månaden, vi måste bekämpa hemlösheten i våra städer.

• Satsningar för drog- och alkoholmissbruk. Vi måste se detta problem med en annan synvinkel.

• Hårdare straff för vapeninnehav, visst vi har höjt en del straff men detta räcker inte för att avskräcka gängkriminalitet och dödsskjutningar.

Socialdemokraterna ska inte gå åt mitten eller höger. Vi ska gå mer tillbaka till det partiet är och grundades för – för folket, för arbetaren, för näringsliv, för miljö, för unga, för gamla, för alla! Gör vi detta, behöver vi inte förhandla med högerpartier, som vill krossa det vi står för. Vi måste vara stoltare och starkare på de punkter som gör oss till det parti vi är.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Mattias Nyström  
Utvecklingsledare Socialdemokraterna