Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Har du tänkt på att allt blivit så förbannat dyrt?

Bild: Fredrik Sandberg /TT

Dagens ETC.

Det finns en matkartell ­bestående av Ica, Coop och Hemköp som plundrar din matkasse med maffiametoder. Vi måste stoppa dem, skriver Robin Zachari på Skiftet.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Maten blir dyrare i Sverige, helt i onödan.

Samtidigt som pris­erna inte ökat på samma sätt i våra grannländer finns en matkartell bestående av Ica, Coop och Hemköp som plundrar din matkasse med maffiametoder. Vi måste stoppa dem genom priskontroll eller bryta upp jättarna i småbitar.

Hyran blir dyrare i Sverige, helt i onödan.

Hyresvärdarna vill höja hyran med tio procent trots att de i årtionden täljt guld med fäll­kniv. Vi måste stoppa dem genom att frysa hyrorna och stoppa alla utförsäljningar av allmännyttan.

Elen blir dyrare i Sverige, helt i onödan.

Sverige är en supermakt på att producera el. Det vet eljättarna som utnyttjar kriget till att göra megavinster på att exportera el och importera elpriser. Vi måste stoppa eljättarna genom att införa Sverigepriser på el. Det innebär att svenska elkonsumenter betalar vad elen kostar i Sverige, inte vad den kostar i Tyskland. Tyskland och andra länder får såklart köpa elen som blir över till det pris de kan betala.

Vi är förbannat trötta på att hela tiden betala mer och få mindre. Vi är förbannade på att vi måste jobba hårdare för fattigt betalt. Vi är förbannade på regeringen som inte gör något mer än att sänka skatten för de rikaste och vräker pengar över bilägare i storstäderna.

Därför samlas vi den 10 december för fackel­upplysta pristprotester på gator och torg i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Helsingborg, Motala, ängelholm, Varberg, ­Säffle, Haninge, ­Jordbro, ­Bagarmossen, Ljungby och ­Nässjö. I resten av landet kommer hundratals Skiftet-aktiva tända ljus hemma för att delta i fackeltåget. 

Det får vara nog nu och vi ­kräv­er att regeringen ordnar billigare mat, billigare hyror och billigare el.