Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: För hållbar utveckling krävs jämställt riskkapital

”I dag ägs bara 4 procent av aktierna på börsen av kvinnor”, skriver debattörerna.
”I dag ägs bara 4 procent av aktierna på börsen av kvinnor”, skriver debattörerna. Bild: Bild: Leif R Jansson/TT

Dagens ETC.

”Forskning pekar på att ökad jämställdhet påskyndar samhällets utveckling, tillväxt och välstånd”, skriver debattörerna.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Svenska kvinnor tjänar mindre, får lägre pension, och löper större risk att hamna i arbetslöshet än sina manliga landsmän. Utvecklingen går för långsamt, och insatserna mot diskriminering är bevisligen inte tillräckliga; förra året ökade andelen kvinnor i svenska styrelser bara med en procentenhet.

Jämställdhet är inte bara en rättvisefråga. Forskning pekar på att ökad jämställdhet påskyndar samhällets utveckling, tillväxt och välstånd. Enligt en studie skulle världens BNP öka med 26 procent under de kommande tio åren om kvinnor deltog på arbetsmarknaden på samma sätt som män. Därför måste vi vidta mer omfattande åtgärder för att främja jämställdhet på både arbets- och finansmarknaden.

Startup-scenen i Sverige är en av de branscher där det råder störst mansdominans – 98 procent av investeringskapitalet går till bolag grundade av män. Startup-branschen har benådats den genusgranskning som stora företag och politiska verksamheter genomgår. Även de större riskkapitalbolagen är påfallande homogena och mansdominerade. Kvinnor utgör inte ens tio procent av riskkapitalbolagens styrelser, och så lite som tre procent av deras partners.

Det finns dock en gren av Sveriges startup-scen som sticker ut: inom socialt entreprenörskap seglar fler och fler unga kvinnor upp som ledare och förebilder. De tar initiativ, startar verksamheter, skapar dialog och driver samhällsutvecklingen framåt. Dessa kvinnor lyfts i media och bland politiker som pionjärer; som lysande exempel på hur unga kvinnor borde göra för att uppnå fler och starkare maktpositioner. Men dessa unga kvinnliga entreprenörer har kommit dit de är idag trots det svenska systemet, inte tack vare det. Jobbet att säkra en jämställd framtid har hamnat på deras bord. De förtjänar en rättvisare mediebild och ett starkare politiskt stöd.

Women Leaders – Empowering Future Generations är en antologi utgiven av tankesmedjan Global Utmaning och författad av högt uppsatta kvinnor inom politiken, akademin, start up-scenen, näringslivet och civilsamhället. Tillsammans har antologiförfattarna landat i fyra särskilt prioriterade policyrekommendationer som är avgörande för jämställdhetsarbetet framöver:

• Genusgranska investeringsbolag och startup-scenen.

Skapa bättre förutsättningar för kvinnor att få tillgång till riskkapital. Kvinnor startar eget i större utsträckning än män, men trots det får bolag startade av kvinnor endast två procent av riskkapitalet. De myndigheter och företag som allokerar riskkapital behöver göras uppmärksamma på den ojämna fördelningen.

• Skapa en kvinnovänlig investeringsbransch.

Anpassa investeringsbranschen bättre efter kvinnors behov. Det finns strukturella problem som stänger ute kvinnor från investeringsbranschen och kraven på personalen är utformad ogynnsamt för kvinnor. Det gäller även det statliga riskkapitalet.

• Lär unga om aktier och ägandeformer tidigt.

I dag ägs bara 4 procent av aktierna på börsen av kvinnor. Vi behöver öka unga tjejers intresse och förståelse för aktiemarknaden. Skolor bör uppmuntras till att lära eleverna om sparande och investeringar i tidig ålder.

Tove Ahlström
Vd, Global Utmaning

Elin Andersdotter Fabre
Programansvarig, Global Utmaning

Inga Björk-Klevby
Ambassadör, f.d. vice verkställande direktör, UN-Habitat, Afrikanska utvecklingsbanken, Inter-nationella Valuta-fonden (IMF)

Sofia Breitholtz
Vd, Reach for Change

Mariann Eriksson
Generalsekreterare, Plan International Sverige

Rosanna Färnman
Programansvarig, Global Utmaning

Sophie Nachemson-Ekwall
Forskare bolagsstyrning och social hållbarhet, Handelshögskolan i Stockholm

Catharina Ringborg
Entreprenör och vice ordförande, Global Utmaning

Anna Svahn
Riskkapitalist, initiativ-tagare, Economista och grundare, Cyg Cap AB

00:00 / 00:00