Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Håll löftet att Västsahara ska få sin folkomröstning

Den långvariga konflikten i Västsahara riskerar att förvärras. Debattörerna uppmanar till aktion innan en storskalig väpnad konflikt i nordvästra Afrika blir ett faktum.
Den långvariga konflikten i Västsahara riskerar att förvärras. Debattörerna uppmanar till aktion innan en storskalig väpnad konflikt i nordvästra Afrika blir ett faktum. Bild: Bild: Arturo Rodriguez/AP

Dagens ETC

Marocko vägrar släppa det råvarurika Västsahara. FN och omvärlden tiger still. Nu trappar dessutom Marocko upp konflikten. Det här måste få ett slut. Låt västsaharierna avgöra sin framtid.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Fredagen den 13 november attackerade marockanska soldater civila västsaharier i Guerguerat, vid den sydvästra delen av Västsahara nära gränsen till Mauretanien. Västsaharierna protesterade fredligt mot den passage som Marocko olagligt byggt genom buffertzonen där varken Marockos eller Polisario Fronts väpnade styrkor får befinna sig enligt eldupphöravtalet som signerades 1991. Passagen bryter mot vapenvilans regler och bidrar dessutom till att transportera stölder av Västsaharas rika naturtillgångar.

Den marockanska attacken är den senaste i en lång rad av provokationer och upprepad råvaruplundring från Marockos sida som möjliggjorts av årtionden av ointresse och flathet från FN:s och omvärldens sida. Västsahariernas representation, Polisario Front, förklarade att eldupphör-avtalet inte längre gäller på grund av Marockos brott och har nu under den senaste veckan beskjutit marockanska positioner längs den 270 mil långa mur, som Marocko byggt och som delar Västsahara i två delar, en ockuperad och en befriad.

Vi inom det svenska civilsamhället tar avstånd från alla våldshandlingar och bevittnar med bestörtning hur regionen riskerar att kastas in i en väpnad konflikt som inte minst skulle drabba den västsahariska civilbefolkningen hårt.

Sverige kan göra en viktig insats för att ge de unga västsaharierna nytt hopp genom att kräva att FN skyndsamt genomför den utlovade folkomröstningen.

1991 trädde eldupphöravtalet mellan Marocko och Polisario Front i kraft. Efter det 16 år långa kriget, sedan Marocko ockuperade Västsahara 1975, skulle västsaharierna, i likhet med andra afrikanska kolonier, äntligen genom en folkomröstning få välja sin framtid, självständighet eller integration med Marocko. Avkoloniseringsprocessen skulle ledas av FN-styrkan Minurso under sex månader. Både Marocko och Polisario Front undertecknade denna settlement agreement, FN:s resolution 690.

Dessa sex månader har blivit till 29 år och ingen folkomröstning har genomförts. Marocko vägrar släppa det råvarurika Västsahara. FN och omvärlden tiger still. Stormakterna med vetorätt, med USA och Frankrike i spetsen och med goda relationer till Marocko, styr hanteringen i FN:s säkerhetsråd.

Samtidigt lever uppåt 200 000 västsaharier sedan 40 år tillbaka i flyktingläger i den algeriska öknen i väntan på att få återgå till ett fritt Västsahara. Vi uppmanar Sverige och FN att inse allvaret. Vi manar till aktion innan en storskalig väpnad konflikt i nordvästra Afrika är ett faktum.

Vi kräver att Sveriges regering framför följande till FN:

1. Att den utlovade folkomröstningen snarast genomförs, där västsaharierna får besluta om de vill ha en självständig stat eller tillhöra Marocko

2. Att sanktioner införs mot marockanska ledare om de fortsätter förhindra en västsaharisk folkomröstning om självbestämmande

3. Att FN ingriper mot de övergrepp och mänskliga rättighetsbrott som nu i ännu högre grad sker mot skyddslösa västsaharier i ockuperat område samt mot de politiska fångarna i marockanska fängelser

4. Att det särskilda sändebudet för Västsahara snarast tillsätts

Av Sveriges regering kräver vi dessutom:

1. Ett tydligt ställningstagande mot Marockos ockupation.

2. Att riksdagens beslut från 2012 att erkänna den västsahariska staten SADR. Saharawi Arab Democratic Republic, verkställs.

3. Att Sverige i EU kräver ett stopp för alla avtal med Marocko som också omfattar Västsahara.
//////////

Anna Sundström
Olof Palmes Internationella Center
Benjamin Ladraa
Solidarity Rising
Gabi Björsson
Emmaus Stockholm
Gerardo Lizano
Praktisk Solidaritet, Emmaus/Gävle Biståndsgrupp
Jan Strömdahl
Svenska Västsaharakommittén
Kristin Ivarsson
Björkåfrihet
Louise Lindfors
Afrikagrupperna
Ole von Uexkull
Right Livelihood-stiftelsen
Sonja Gardefjord
Kommittén för Västsaharas Kvinnor
PRO

Med stöd av följande aktivister:
Anna-Lena Efverman, skådespelerska
Cecilia Berger, PhD specialistläkare i obstetrik och gynekologi
Iki Gonzalez Magnusson, scenkonstnär
Khairat Carlo Omar, student, personalvetare
Lo Kauppi, skådespelerska, författare
Paola Bruna, konstnär, konstpedagog
Parastoo Najafi
Parwin Hoseinia, scenkonstnär
Veronica Palm, S-debattör, skribent, f.d. riksdagsledamot
Prudence Woodford-Berger, PRO Global/Pensionärer utan gränser