Debatt. .

2019-09-30 00:13
”Vi måste jobba tillsammans för miljön, för haven och för en ljusare framtid”, skriver David Uddén, Arda Tiftikci, Ylva Envall, Rasmus Selander, Filip Rölvåg, Karla Forssblad, Anton Bertenstam, Rebecca Barmyr, Robin Sima och Hanna Djärv från Skapaskolan. Bild: Privat
”Vi måste jobba tillsammans för miljön, för haven och för en ljusare framtid”, skriver David Uddén, Arda Tiftikci, Ylva Envall, Rasmus Selander, Filip Rölvåg, Karla Forssblad, Anton Bertenstam, Rebecca Barmyr, Robin Sima och Hanna Djärv från Skapaskolan.
Puffetikett
Dagens ETC

Hajfenssoppa hotar våra hav

Hajfenssoppa är inte en exotisk kul grej på resan. Varje år dödas över 100 miljoner hajar i hajfensfiske, enligt WWF. Utan hajar dör andra arter i havet. Vi måste rädda våra hav. Det skriver tio sjundeklassare i en gemensam debatt.

I en undersökning som WWF gjorde för två år sedan uppgav 370 000 svenskar att de någon gång har ätit hajfenssoppa. Vi tycker att det är helt sjukt. Och vi vet inte vad som är mest upprörande - att dessa personer medverkar till fruktansvärd miljöförstöring eller att de uppenbarligen är helt omedvetna om vad de i och med detta bidrar till. De har ingen aning om att samtidigt som de på utlandsresan tar en sked av hajfenssoppan så dör tre hajar. Hade dessa människor vetat om att hajen plågas och dör hade nog de flesta valt att inte äta den. Hade dessa människor förstått att det dör tre hajar i sekunden dygnet runt hade de nog valt köttbullar med mos istället. Hade dessa människor vetat hur viktig hajen är för våra hav hade de nog inte tyckt att det hade varit så coolt att äta fenan. 

Men vuxna människor tänker inte. De tänker inte på att hajar är livsviktiga för havets ekosystem och att om vi låter hajarna leva kommer vi automatiskt också att rädda andra fiskar, korallrev och livsviktiga alger.  Utrotas hajarna kommer andra djurarter också att dö ut, vilket i sin tur resulterar i att korallreven dör. Utan koraller dör havet och därmed mängder av fiskar.  Även landdjur drabbas när det inte finns föda att hämta från våra vatten. Vi får mycket av vårt syre från haven och utan det syret kollapsar allt. Vi har inte tid att tänka långsiktigt. Vi måste agera nu. 


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Kanske tycker ni att vi ska kämpa för andra saker? Vårt svar blir då att få saker är lika viktiga som att rädda hajarna. Om haven dör så dör vi. Vi har ingen tid att förlora. Att sluta äta hajfenssoppa är livsviktigt. Alla djur finns av en anledning och det är viktigt att vi låter det vara så.  Utan ett fungerande ekosystem i havet kan vi nämligen inte leva. 

Om vi jobbar för olika saker separat kommer vi att misslyckas. Vi måste jobba tillsammans för miljön, för haven och för en ljusare framtid. Med tanke på att det dör tre hajar i sekunden har väldigt många hajar dött bara medan du har läst denna text. Hallå världen – vakna!

Säkerställ framtiden – ät inte hajfenssoppa. 

David Uddén

Arda Tiftikci

Ylva Envall

Rasmus Selander

Filip Rölvåg

Karla Forssblad

Anton Bertenstam

Rebecca Barmyr

Robin Sima

Hanna Djärv

– Skapaskolan årskurs 7