Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Gräddfil i skolan gynnar alla – eller?

Den som kritiserar privata skolförsäkringar har fel fokus, skriver debattören. 
Den som kritiserar privata skolförsäkringar har fel fokus, skriver debattören.  Bild: Bild: Pontus Lundahl/TT

Dagens ETC.

”Försäkringspremien är stigande med barnets fallande intelligens”. Det skriver John Lapidus, forskare i ekonomisk historia, i sin ”något satiriska debattartikel” om privata skolförsäkringar.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Friskolor ska ha rätt att ta emot elever med privat skolförsäkring. Det finns alltid mindre salar som ändå står tomma. Vissa lektioner, exempelvis idrott, kan hållas gemensamt med de offentligt finansierade eleverna. Men i de teoretiska ämnena är det försäkrade barnet garanterat den förstklassiga undervisning som bolagen utlovar.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Det finns olika prisklasser. Skolförsäkring Brons ger skolgång i liten grupp med särskilt kvalificerad extralärare. Skolförsäkring Platina ger höga betyg i alla ämnen. Försäkringspremien är stigande med barnets fallande intelligens.

Alla skulle dra nytta av ett sådant system. Framför allt skulle det offentliga avlastas då föräldrarna till de försäkrade eleverna fortsätter att betala skatt trots att de inte längre utnyttjar det offentliga. Ja, förutom idrotten och skolbespisningen då. Här finns de som menar att det är en tung utgift för det offentliga att skolförsäkringen är avdragsgill, men låt mig då påpeka att staten endast står för halva kostnaden.

Den som kritiserar privata skolförsäkringar har fel fokus. Om den offentligt finansierade skolan hade varit helt och hållet problemfri skulle det inte ha funnits någon efterfrågan på privata skolförsäkringar. Vårt fokus måste därför vara att göra skolan helt och hållet problemfri. Två av våra förslag på detta område är rejäla skattesänkningar och nya avdragsmöjligheter för privata välfärdslösningar.

På tal om skatt finns de som säger att skolförsäkringar hotar att minska skatteviljan. Det är ett märkligt argument. Varför skulle den som ställer sig utanför det gemensamma systemet inte vilja bidra till det? Resonemanget bottnar i låg tilltro till människors empati och vilja att ge allmosor åt de behövande.

Andra menar att den snabba framväxten av skolförsäkringar bryter mot lagen om likvärdig skolgång för alla barn. Men vem kan tycka att det är ojämlikt att några sitter i smågrupper och får statligt subventionerad privatundervisning? Det finns inte en enda studie som visar att så är fallet.

På en punkt har kritikerna rätt: friskolorna får mer betalt av försäkringsbolagen än av kommunerna. Det kan på sikt betyda att friskolorna vägrar att ta emot kommunens elever, men i så fall finns ju fortfarande några offentligt drivna skolor för dessa barn.

Givetvis ska friskolor kunna ha avtal både med kommuner och med försäkringsbolag. Det finns inget parallellt i ett sådant system. Det finns ingen som köper sig till en bättre skolgång. Det finns ingen blandning mellan offentligt och privat. Det finns inget att tala om.

Observera att den snabba framväxten av skolförsäkringar är helt i linje med den svenska välfärdsmodellen. Observera att denna text inte har något att göra med förra veckans riksdagsdebatt om privata sjukvårdsförsäkringar.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

00:00 / 00:00