Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Gör sex utan samtycke till ett brott i hela EU

”En europeisk samtyckeslag skulle göra skillnad och stärka rättssäkerheten för kvinnor”, skriver debattörerna.

”En europeisk samtyckeslag skulle göra skillnad och stärka rättssäkerheten för kvinnor”, skriver debattörerna.

Bild: Alexandros Michailidis/Shutterstock

Dagens ETC.

Det har gått fem år sedan ­samtyckeslagen infördes i ­Sverige. Nu är det dags att sex utan samtycke blir olagligt i hela EU. Därför är det skamligt att den svenska högerregeringen inte stått upp för kvinnors ­rättigheter, skriver miljö­partisterna Alice Bah Kuhnke och Annika ­Hirvonen.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I helgen var det fem år sedan den svenska samtyckeslagen trädde i kraft. När vi i Miljöpartiet krävde en samtyckeslag 2007, mötte vi hårt motstånd. Hånfulla röster ­menade att det inte skulle göra någon skillnad, att det skulle vara juridiskt omöjligt och leda till att oskyldiga skulle dömas. Idag vet vi att så inte var fallet. Lagen har levt upp till våra förhoppningar,

Tack vare envis kamp ­tillsammans med otroliga civilsamhälles­organisationer som Fatta och Madeleine Leijonhufvuds juridiska expertis och mod, lyckades vi få lagen på plats 2018.

Nu, efter fem år med den svenska samtyckeslagen, har vi faktan på bordet: Ett år efter att den trädde i kraft ökade antalet fällande domar i Sverige med 75 procent och idag har antalet åtal och fällande domar fördubblats jämfört med innan. Samma utveckling har vi kunnat se i andra länder, som till exempel Danmark, som infört samtyckeslagstiftning.

Som miljöpartister är vi stolta över att vara stigfinnare, över­tygade feminister och att vi alltid arbetar för ökad jämställdhet. Men även om införandet av samtyckeslagstiftningen är en viktig milstolpe att fira, måste kampen fortsätta.

Vi vet att mer än hälften av EU:s medlemsländer saknar sexualbrottslagstiftning som bygger på frivillighet. Nu måste vi se till att det vi lyckades med i Sverige sprider sig till hela EU. Sex utan samtycke måste bli olagligt, oavsett var i EU du bor.

I EU-parlamentet kämpar Miljöpartiet därför för en europeisk samtyckeslag. Och vi har vind i seglen. I veckan röstade EU-­parlamentets utskott för fri- och medborgerliga rättigheter samt jämställdhetsutskottet för EU:s första direktiv mot könsbaserat våld och våld i hemmet, där en samtyckes­lagstiftning ingår. Det är ett historisk framsteg. Men segern är långt ifrån vunnen.

I ministerrådet har den svenska högerregeringen, som hållit i ordförandeklubban, gått med på Ungern och Polens krav på att stryka alla referenser till samtycke i lagstiftningen. Det är skamligt att vår svenska regering inte har stått upp för kvinnors rättigheter vid förhandlingsbordet, samtidigt som det sexuella våldet i Europa ökar. Det är ännu ett tydligt bevis för hur svag den liberala övertygelsen är hos regeringspartierna. Nu väntar hårda förhandlingar mellan ministerrådet och EU-parlamentet. Vi i Miljöpartiet kommer aldrig att vika ner oss när det kommer till att skydda kvinnor från våldtäkt.

Vi vet hur betydelsefull sam­tyckes­lagen har varit i Sverige; För kampen för jämställdhet, för brottsoffers upprättelse, och inte minst för att skulden ska läggas där den hör hemma – hos förövarna.

En europeisk samtyckeslag skulle göra skillnad och stärka rätts­säkerheten för kvinnor, inte minst i länder där kvinnors rättigheter är mer hotade än någonsin. Den behövs för alla dem som utsatts för övergrepp runt om i EU men inte vågat gå till polisen för rädslan att inte bli trodda. För dem som skräckslaget legat blixtstilla under övergrepp och sen fått höra att det inte ens var ett övergrepp. För kvinnor som i rättsprocess efter rättsprocess misstänkliggjorts och hånats. För alla överlevare och för alla som kommer efter.

Som miljöpartister har vi alltid stått på barrikaderna i den ­feministiska kampen, även när mot­ståndet har varit hårt. Det ­kommer vi fortsätta att göra i EU-parlamentet också.