Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Glöm inte bort kvinnornas frihetskamp i Afghanistan

”Sedan talibanernas återtåg i landet har situationen för landets kvinnor gått från att vara dålig till att vara fruktansvärd”, skriver debattören.

”Sedan talibanernas återtåg i landet har situationen för landets kvinnor gått från att vara dålig till att vara fruktansvärd”, skriver debattören.

Bild: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Dagens ETC

Miljontals flickor och kvinnor har berövats sin rätt att gå i skolan, rätt att jobba och rätt till rörelse­frihet. Det handlar om deras överlevnad, skriver Juma lomani.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Talibanerna har kommit med förtryckande system som kränker och diskriminerar flickor och kvinnor. Dessa angrepp fortgår och förvärras för varje dag som går. Det internationella samfundet måste omgående agera och skydda kvinnorna från talibanernas barbariska klor.

Varför ägna internationella kvinnodagen åt kvinnornas kamp i Afghanistan?

Det är ingen tvekan om att kvinnor världen över driver en kamp för att leva jämlikt. Men kvinno­kampen i till exempel Sverige handlar om lika löner, om antalet kvinnor i riksdagen och om antal kvinnor i chefspositioner. Medan kvinnornas kamp i Afghanistan handlar om överlevnad och om grundläggande rättigheter som att inte misshandlas, inte våldtas och inte förslavas.

Sedan talibanernas återtåg i landet har situationen för landets kvinnor gått från att vara dålig till att vara fruktansvärd. Före talibanerna kunde flickor åtminstone gå i skolan, en del kvinnor i stora städer kunde jobba och kvinnor hade fri rörlighet. Kortsiktigt innebär det ett fängslande av flickor och kvinnor mellan hemmets fyra väggar, långsiktigt innebär det ­analfabetism, fattigdom och ohälsa. Situationen har blivit desperat för många kvinnor vilket lett till ökad tvångsgifte och barnäktenskap.

Trots att kvinnorna har begränsats från att protestera, finns det kvinnor i landet som driver kampen vidare, som protesterar och höjer sina röster och inte låter sig tystas. Dessa kvinnor är modiga, målmedvetna men framför allt rädda för vad som ska komma. Dessa kvinnor får inte glömmas bort och överges och de behöver stöd från omvärlden. Dessa kvinnor hotas, fängslas, torteras och försvinner.

Därför bör den internationella kvinnodagen ägnas åt kvinnornas kamp i Afghanistan. Vi kan inte låta denna kamp om kvinnors grundläggande mänskliga rättigheter släckas av terrorister och vi kan inte låta talibanerna sätta reglerna för hur kvinnor ska leva sina liv i Afghanistan. Vi berörs av det och vi har ett ansvar att agera – som kvinna, som man och som medmänniska.

Du kan bidra genom att bli medlem i Svenska Afghanistankommittén, du kan se till att vara en röst för kvinnorna, du kan se till att politiker begränsar talibanernas tillgångar.