Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Ge amnesti till de ensamkommande

”Det är dags att göra det enda rätta och ge amnesti till de ungdomar som drabbas hårt av coronakrisen”, skriver Aida Badeli, Grön Ungdom. På bilden till vänster en demonstration 2018.
”Det är dags att göra det enda rätta och ge amnesti till de ungdomar som drabbas hårt av coronakrisen”, skriver Aida Badeli, Grön Ungdom. På bilden till vänster en demonstration 2018. Bild: Foto: TT

Dagens ETC

Den svenska regeringen har ett ansvar för våra unga, oavsett var de råkar vara födda. Det är dags att göra det enda rätta och ge amnesti till de ungdomar som drabbas hårt av coronakrisen, skriver Aida Badeli språkrör för Grön Ungdom.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

De ensamkommande ungdomar som bor i Sverige är unga människor med drömmar om att bygga sina liv, skaffa sig ett jobb och en bostad. De har fått nya kompisar, börjat plugga och blivit en del av det svenska samhället. Vi menar att det vore inhumant att i den rådande situationen slita upp dessa ungdomar från sina liv och utvisa dem.

Grön ungdom menar att det enda rätta i denna situation är att ge amnesti till de ungdomar som berörs. Ensamkommandelagen ställde orimliga krav när den kom men efter corona är den helt omöjlig att leva upp till.

Regeringen har under corona­krisen varit tydlig med att de inte kommer att lämna någon i sticket. Om den menar allvar med löftet så krävs det att den även inkluderar de ensamkommande och ger dem amnesti.

Grön Ungdom har länge kämpat för att de ensamkommande ska få stanna i Sverige. Det är en grupp som under en lång tid har drabbats hårt av Sveriges inhumana migrationspolitik och därför riskerar att utvisas. Det är vårt medmänskliga ansvar att ge dessa ungdomar amnesti.

Vi ungdomar har chansen att skriva historia. Grön Ungdom lovar att kämpa för att det inte ska spela någon roll om du kom hit igår eller föddes här – alla ungdomar ska ha samma chans till ett bra liv. Vi ska bygga en medmänsklig generation och vi kommer aldrig sluta kämpa. Nu kräver vi att regeringen gör det som borde ha gjorts från början och ger amnesti till de ensamkommande.