Debatt. .

2019-05-04 11:00
Jag har fått nog nu, av ditt hyckleri, skriver debattören och kräver att Stefan Löven ska ta tag i våldet i förorterna.  Bild: Johan Nilsson/TT
Jag har fått nog nu, av ditt hyckleri, skriver debattören och kräver att Stefan Löven ska ta tag i våldet i förorterna. 
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

Gatuvåldet är en nationell kris

Kära statsminister Stefan Löfven, våldet i våra förorter är en nationell kris. Sluta prata och börja jobba istället!

Vi är redan på mitten av de nya året 2019 och dessvärre har allt fler unga män fallit offer för de dödliga gatuvåldet som eskalerat med åren på våra gator. Unga män med drömmar, hopp om en god framtid som blivit avrättade på mindre än bara fem minuter.

Min fråga till dig är: Vad tänker du göra för att stoppa våldet i våra förorter statsministern? Vad tänker du göra för att vi ska få gå trygga på våra gator utan att behöva oroa oss för vad som ska hända?


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Jag förstår att snacket om Vasaloppet, Anna på Södermalm som vann 10 miljoner på lotto är viktigare än oss förortsbor. Men jag har fått nog nu, av ditt hyckleri. Du snackar om att alla är lika mycket värda oavsett svart eller vit och att tillsammans ska vi besegra allt ont som vill sära på vårt samhälle men vart är du nu när vi i förorten behöver hjälp? Vart är du nu när förorten blöder? Våra unga män mördas kallblodigt på våra öppna gator och de ända du har i tanken är att prata om annat. Det räcker nu börja ta ansvar och jobba dig fram till att göra skillnad på riktigt.

Jag är så trött på att vi människor hela tiden värderas beroende på var i staden vi bor. Jag är så ledsen över att allt fler unga mammor måste gå på sina söners begravningar i stället för sönernas studentmottagningar.

Varför berör detta inte Sverige någonstans? Hur många fler mammor ska behöva gå på sina söners begravningar istället för sönernas student mottagningar för att du och alliansen ska vakna upp och förstå allvaret med hur vår vardag i förorten ser ut. Vi sitter i en nationell kris. Unga män med drömmar som blivit avrättade på mindre än ett år. Föreställ er unga mammor som flytt från sina hemländer med hopp om att förbättra deras söners liv har fått hem sina söner i kistor på bara fem minuter. De unga männen är offer, de är någons bror, elev och son som alla – inte bara föräldrarna har ett ansvar för. Jag blir så trött och förbannad över synen det svenska samhället har på oss som bor i förorterna, varför reagerar ingen? Varför upplyses inte detta i massmedia mer? Är det för att dessa unga män är från Stockholms förorter och inte innerstaden? Är de för att de inte känner till kungafamiljen? Eller Är de för att de inte var lika rika som Jonas och Anna ute på Södermalm är?

Jag ser människor men ingen humanitet. Jag tycker faktiskt att Sverige har tagit priset i hyckleri och skitsnack. Vad hände med att finnas där för varandra och kämpa för allas lika värde? Vad hände med att vi är ett samhälle tillsammans och tillsammans ska vi besegra allt ont som vill sära på vårt samhälle? Käre Stefan Löfven förorten blöder, vart är du någonstans? Förorten skriker efter hjälp, allt fler unga män mördas på våra gator, ännu en mamma som förlorat sin son. Snälla sluta blunda och börja ta våra liv på allvar.

Vi vill inte ha otryggheten, gatuvåldet, dödsskjutningarna, brotten och kriminaliteten. Vi vill som alla andra kunna få leva i trygghet, ha en tro på framtiden och känna hopp om ett långt och säkert liv. Vi kräver att få vara en del av samhället. Ett samhälle som just nu inte ens känns som att det vill ha oss. Sluta behandla oss som djur i bur och börja ta ansvar våra liv är lika mycket värda som Anna och Håkans liv så sätt igång och jobba!

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Shamm Shamayi Salih 
Svensk-kurdisk Skribent