Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Gäller inte folkrätten för Gazas barn?

Barn hämtar vatten på Gazaremsan.

Barn hämtar vatten på Gazaremsan.

Bild: Heiko Junge/TT

Dagens ETC.

Under lång tid har Israels förtryck av palestinier ökat. Situationen är troligtvis den värsta sedan ockupationen för över 50 år sedan startade.

Israel har en högerextrem regering idag som stiftar lagar med syfte att utplåna Palestina eller palestinier, skriver Ship to Gaza.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Gaza är fortfarande under blockad, har varit så i över 15 år. Situationen för palestinier har stadigt försämrats. Ett Gaza i ruiner, utan rent vatten, elektricitet bara i undantagsfall och återkommande militära överfall från Israel. Där lever palestinierna under en fruktansvärd press. Helt beroende av Israel och UNRWA för att överleva.

Israel har överlägset flest gånger brutit mot folkrätt och mänskliga rättigheter av länderna i FN. Israel har konstant ökat pressen och överträdelserna mot palestinier i flera decennier nu.

I flera rapporter, bland annat Amnesty International’s rapport; Israel’s Apartheid against Palestinians: Cruel system of Domination against Humanity (februari 2022) konstateras att Israel upprätthåller apartheidsystemet mot palestinier med hjälp av både lagstiftning, policies och framför allt grymma och diskriminerande handlingar. Inte minst har bosättarvåldet ökat markant.

Gaza är i en speciell situation. Blockaden nöter ner palestiniernas liv till en ständig kamp för överlevnad. Det konstateras med jämna mellanrum att Gaza är världens största utomhusfängelse. Två miljoner människor på en yta mindre än halva Öland. Människor som lever under hemska förhållanden och som ständigt kontrolleras av Israel.

Värst är situationen det för barnen. Många lider av brist på vatten och mat, skolor fungerar bara periodvis, många barn faller offer för Israels överfall och bombningar. Dessa barn förvägras de rättigheter som de flesta andra barn ges. I skuggan av Rysslands överfall på Ukraina och det pågående kriget där så ges detta faktum inte tillräcklig uppmärksamhet i övriga världen. Varför bryr sig inte världen, Sveriges politiker och EU om barnen i Gaza?

Vi i Ship to Gaza vill genom sommarens aktion och planerna för nästa år lyfta upp den här frågan på dagordningen igen. Vi seglar för Gazas barn, som också har rätt till en framtid och sin frihet. Just nu besöker vår båt Handala hamnar i norra Europa. En båt som är lastad med solidaritet med det palestinska folket i Gaza. Nästa år seglar vi mot Gaza, som gjorts ett flertal gånger redan, i ett nytt försök att från internationellt vatten bryta den illegala blockaden.

Handala kommer naturligtvis till Sverige också där vi arrangerar aktiviteter. 8 augusti angör Handala Halmstad och den 11 augusti där bland annat andra Mikael Wiehe kommer att uppträda med och sen seglar hon vidare till Göteborg för aktiviteter i hamnen där.

Vi hoppas att väldigt många uppmärksammar detta och deltar i manifestationerna för barnen i Gaza och försvaret av alla palestiniers rättigheter enligt folkrätten.

00:00 / 00:00