Hoppa till innehållet

ETC Malmö

Debatt: Framgångsrik, intelligent och icke-hörande

"Föreställningen om ett hörande, normalt tillstånd finns där, underliggande i vardagslivet", skriver Mia-Maria Lindberg. 
"Föreställningen om ett hörande, normalt tillstånd finns där, underliggande i vardagslivet", skriver Mia-Maria Lindberg.  Bild: Bild: Janerik Henriksson/TT

ETC Malmö.

I stället kämpar de med att smälta in och vara så hörande som möjligt, i hopp om att bli mer framgångsrika, omtyckta och accepterade.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Malmö som står för åsikten.

När jag i olika sammanhang presenterar min hörselnedsättning tillsammans med ord som visuell intelligens, kompetens och framgångar blir jag oerhört positivt bemött men även starkt ifrågasatt. Likaså om jag nämner mitt intresse för litteratur, fotografi, kampsporter och språk så blir reaktionen densamma. Det är som om kombinationen förmågor, intressen och stolthet tillsammans med min hörselnedsättning är för kontroversiell för att hantera. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Många jag möter med hörselnedsättningar skulle aldrig drömma om att använda hörapparater eller teckenspråk. De döljer sina hörapparater eller använder dem inte alls. I stället kämpar de med att smälta in och vara så hörande som möjligt, i hopp om att bli mer framgångsrika, omtyckta och accepterade. 

Föreställningen om ett hörande, normalt tillstånd finns där, underliggande i vardagslivet. Ofta finns det en ton av att tycka synd om och en hörselnedsättning/dövhet ses som en förlust, något negativt. Ändå vet vi genom forskning att man utvecklar färdigheter och förstärker andra sinnen när ett försvinner eller inte finns. 

Vi vet att visuell begåvning används inom strategiska, matematiska yrken där synen är viktig, till exempel hos arkitekter, fotografer, navigatörer, uppfinnare, fysiker, etcetera. Vi vet att visuellt begåvade har en synnerligen finslipad förmåga att se i två- och tredimensionella bilder och snabbt kan byta plats för att se saker och ting från olika perspektiv och att den begåvningen finns välutvecklad hos döva eller de som har hörselnedsättningar. Men ändå antar vi att icke-hörande är mindre intelligenta när det handlar om avkodning av det auditiva språket. Avkodning innebär att man på hög intellektuell nivå tyder grammatiska signaler, reparerar meningar, söker synonymer och samtidigt medverkar i samtalet. Konsekvensen kan bli ett fördröjt svar, men är knappast synonymt med ointelligens. 

Jag är övertygad om att de mest framgångsrika utbildningarna och arbetsplatserna i framtiden är de som ser ett vidare perspektiv, ser fördelen med olika människors kompetenser, intelligenser och begåvningar. Plattformar som ser fördelen med mångfalden, utbytet av kreativitet, tankar, språk och nätverk. Platser som driver utvecklingen framåt och utmanar föreställningen om det normala.