Replik. .

2019-09-11 04:00
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Puffetikett
Dagens ETC

Författarförbundet: Vi ska manifestera för klimatet

Torbjörn Tännsjö uppmanar i en debattartikel i ETC (4/9) Sveriges Författarförbund att hörsamma Greta Thunbergs vädjan till klimatstrejk 27 september.

Klimatfrågan är en ödesfråga och en angelägenhet för alla. Den 27 september pågår Bokmässan i Göteborg och många författare, översättare och bokälskare kommer att vara på plats. Författarförbundet har en pågående dialog med huvudarrangören för att undersöka möjligheterna att ha en manifestation i anslutning till anläggningen. Vi återkommer inom kort med närmare detaljer om var, när och hur.

För oss är det en självklarhet att det är upp till varje medlem att själv bestämma om den vill delta i en strejk eller på annat sätt visa sitt engagemang 27 september. Vår avsikt är att möjliggöra för de medlemmar som vill visa sitt stöd i frågan under Bokmässan. Publiken finns på Bokmässan och att klimatfrågan får uppmärksamhet där ser vi som något positivt. Den 27 september arrangeras även en klimatkväll på Konserthuset i Göteborg, där flera författare medverkar.

Utöver detta diskuterar Författarförbundet löpande hur författare, översättare och bokbranschen kan bidra till minskad klimatpåverkan. Många författare och översättare har redan demonstrerat på olika sätt för klimatfrågan. 

Vi välkomnar alla författare och översättare att delta i arbetet. 

Grethe Rottböll  
Ordförande i Sveriges Författarförbund