Debatt. .

2019-09-04 04:30
Bild: Fredrik Sandberg/TT / Stockholms Universitet
Puffetikett
Dagens ETC

Författare, klimatstrejka den 27 september!

Därför tackar jag nej till bokmässan och uppmanar andra författare att klimatstrejka.

 

För en tid sedan tackade jag med tungt hjärta nej till en inbjudan att presentera min nya bok vid årets bokmässa i Göteborg. Jag trivs som fisken i vattnet vid dessa tillställningar, men i år hade jag något viktigare att göra. Jag skulle spela klarinett med Vänsterns blåsorkester på den stora klimatmanifestationen i Stockholm den 27 september. En bokmässa väger lätt mot vår civilisations överlevnad och ska sanningen fram är det få som skulle intressera sig för min bok. Men knappt hade jag sänt mitt ”tack, men nej tack”, till arrangörerna förrän det slog mig att detta inte bör ses som en privatsak. Varför ska bara jag tacka nej?


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Greta Thunberg har uppmanat samtliga fackliga organisationer att klimatstrejka den 27 september i år. Alla tunga och betydande fackföreningar har artigt avböjt att medverka. Faktum är att jag inte vet hur det är med min egen fackliga organisation, Författarförbundet. Kanske har man inte ens svarat då man har haft svårt att föreställa sig hur det går till för en författare att strejka. Men då jag tackade nej till medverkan i bokmässan slog det mig att vad jag gjorde var just att klimatstrejka. Och kan jag göra det kan övriga författare också göra det.

Min uppmaning till min fackliga organisation, Författarförbundet, är därför att anamma Greta Thunbergs uppmaning. Och min uppmaning till mina kolleger i förbundet, som avser att delta i årets bokmässa, är att också strejka. Lämna den litterära saluhallen under eftermiddagen den 27 september och träd ut på gatan tillsammans med framför allt alla ungdomar som modigt kämpar för att vi alls ska ha en framtid på vårt klot. Delta i de demonstrationer och manifestationer som då arrangeras! Bilda en särskild avdelning för klimatsstrejkande författare, under förbundets banderoll, och min övertygelse är att det kommer att göra ett starkt avtryck.

 

Torbjörn Tännsjö 

Filosof och författare