Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Feminister organiserar sig inför EU-valet

”FUN Europe:s medlemmar är feministiska politiska partier och NGO:s från Danmark, Tyskland, Rumänien, Spanien, Finland, Polen, Italien och Sverige”, skriver debattörerna.
”FUN Europe:s medlemmar är feministiska politiska partier och NGO:s från Danmark, Tyskland, Rumänien, Spanien, Finland, Polen, Italien och Sverige”, skriver debattörerna. Bild: Bild: Mimika Kirgios

Dagens ETC.

Efter flera års aktivt arbete av Feministiskt Initiativ med att mobilisera feministiska organisationer runt om i Europa, har äntligen det feministiska nätverket FUN Europe, Feminists United Network Europe bildats under ett möte i Bryssel.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Med bara en ledamot i Europaparlamentet och outtröttliga medlemmar och volontärer har vi i Feministiskt initiativ kunnat organisera en demokratisk feministisk anti-rasistisk rörelse i Europa. FUN Europe:s medlemmar är feministiska politiska partier och NGO:s från Danmark, Tyskland, Rumänien, Spanien, Finland, Polen, Italien och Sverige. Nätverket koordineras av Feministiskt initiativ och tanken är att vi ska stötta varandra i olika kampanjer och även delta gemensamt i aktiviteter inför EU-valet. Ett huvudmål är att vi ska ha listor för EU-valet i sju medlemsländer och att vi ska ha ett tjugotal ledamöter för då kan vi starta vår egen feministiska politiska grupp i Europaparlamentet.

Vi i Feministiskt initiativ ser ett väldigt stort behov av feministisk och anti-rasistisk organisering i Europa, speciellt nu när rasismen, högerextremismen och nationalismen är på uppgång samtidigt som de flesta traditionella politiska partier flyttar sig alltmer högerut och rasism normaliseras.

Det är nu det blir påtagligt vilka som är det tydligaste motståndet mot den ökande rasismen, högerextremismen och nationalismen: vi feminister. Det är vi som står upp och skyddar vår demokrati, rättsstaten och allas lika värde och rätt. Det är vi som tar upp kampen mot hatet, till exempel när vi drev igenom EU-parlamentets resolution om det ökande nyfascistiska våldet i Europa som uppmanar till förbud mot nyfascistiska och nynazistiska grupper i Europa.

Nationalisterna vill föra en politik som stänger EU:s gränser, som ifrågasätter migranter och minoriteters rättigheter, som hotar HBTQ-personers och kvinnors rättigheter. De förnekar klimatförändringarna och människans ansvar. De respekterar inte rättsstaten, demokratin och mänskliga rättigheter.”

Feministisk politik har lösningarna till de stora utmaningarna som Europa står inför såsom klimatkrisen och mäns våld mot kvinnor samt den alltmer eskalerande militära upprustningen. Vi värnar om vår demokrati och om allas lika värde och rätt. Exempelvis vill vi tillsammans med de övriga feministiska partierna i Europa verka för sexuella och reproduktiva rättigheter i EU enligt svensk modell när det gäller rätten till abort och en samtyckeslagstiftning. 

Nästa år kommer att bli ett viktigt år för EU och allas vår framtid. Om Brexitavtalet godkänns av alla parter kommer Storbritannien att lämna EU i mars. I maj  kommer det att vara Europaparlamentsval i alla EU:s medlemsländer och vi kommer att välja de politiska partier som vi vill ska representera oss i Europaparlamentet – EU:s enda folkvalda institution. 

Vi feminister tänker inte låta EU-samarbetet och vår gemensamma framtid gå fel väg. Vi har redan sett vad högerextremism och nationalism kan leda till i Europa, vi kommer aldrig låta det ske igen. 

Kom med oss och bli motståndskraften till hat och nationalism. Vi förändrar makten och förnyar politiken och EU tillsammans. Bli en del av den demokratiska feministiska och anti-rasistiska organiseringen som Europa behöver. Feminismen har inga gränser och tillsammans kan vi åstadkomma mirakel! 

00:00 / 00:00