Debatt. .

2021-06-07 06:00
Sölvesborg är en av de kommuner där Sverigedemokraterna fått stort inflytande. Hösten 2019 förbjöd partiet, tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna, hissandet av Pride-flaggan på stadshuset, då de ansåg att den var ”politiserad”. Bild: Johan Nilsson/TT
Sölvesborg är en av de kommuner där Sverigedemokraterna fått stort inflytande. Hösten 2019 förbjöd partiet, tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna, hissandet av Pride-flaggan på stadshuset, då de ansåg att den var ”politiserad”.
Puffetikett
Dagens ETC

Farlig ”sverigedemokrati” utövas redan i kommuner

Vi behöver inte gå till 1930-­talet eller Polen och Ungern för att förstå att Sverige­demokraterna är ett hot mot vår demokrati. Det räcker att se hur de agerar i de kommuner där de är med och styr, skriver Marcus Pehrsson (S).

Vi är många som oroar oss för den demokratiska utvecklingen i vårt land om SD får ett betydande inflytande efter nästa val. När vi som argumenterar för att partiets ”sverigedemokrati” faktiskt är farlig lyfter vi oftast fram två saker.

För det första partiets egna nynazistiska historia.

För det andra partiets politiska förebilder i Ungern och Polen.

Båda dessa punkter är naturligtvis relevanta, men samtidigt onödiga omvägar, eftersom det finns enklare sätt att beskriva hur det med SD:s politik faktiskt är ”fara och färde för vårt land”.

Kort efter valet 2018 när SD tog makten i Sölvesborg klargjorde kommunstyrelsen ordförande Louise Erixon att tjänstemännens biblioteksplan inte speglade majoritetens politik. Hon ville ha en ny plan, där allt som inte uttryckligen hade lagstöd när det gällde litteratur på främmande språk skulle bort. Den dåvarande bibliotekschefen fick också synpunkter från ordföranden i kultur- och fritidsnämnden med innebörden:

”Vem har köpt in arabiskspråkig barnteater? Det är mot vår politik.”

Hösten 2019 tog SD, Moderaterna, Kristdemokraterna samt det lokala Sölvesborg- och Listerpartiet beslut om att Prideflaggan inte ska hissas på stadshuset i Sölvesborg. Partierna menar att prideflaggan är politiserad och att kommunen ska vara ”neutral”.

I februari 2020 genomförs stora nedskärningar i Hörby och flera fackförbund vittnar om trakasserier från den SD-styrda kommunledningen.

Sommaren 2020 ställer Christian Sonesson (M), ordförande i Staffanstorps kommunstyrelse där han samarbetar med SD, krav på ”återvandring” och utvisningar (som kan bryta mot mänskliga rättigheter). I kommunen är slöjförbud infört, trots att Skolverket konstaterat att förbudet bryter mot skollagen och religions- och yttrandefriheten. Sonesson deltog i mars samma år på Sverigedemokraternas träff för gruppledare i Skåne där han beskrev ”framgångssagan Staffanstorp” och det ”felfria samarbetet” partierna emellan.

I februari i år berättade biblioteket i Svalöv på Facebook om sin hbtq-certifering. På order av den SD-ledda politiska ledningen togs inlägget bort.

Mitt sista exempel är bara veckor gammalt: Kommunfullmäktiges ordförande i Hörby, Johan Ohlin (SD), gillade inte innehållet i en historielektion på Polhemskolan i Lund. Via mejl kontaktade han sitt barns lärare. Han ansåg att läraren på sina historielektioner indoktrinerade eleverna med vänsterpropaganda. I övervakningssyfte kunde han tänka sig att spela in lärarens lektioner i framtiden. Skolans rektor varnar för politisk inblandning i skolans verksamhet.

Att SD bedriver en demokratiskt sett mycket tveksam kommunpolitik är ännu inte tillräckligt intressant för våra stora medier. Exempelvis ställdes inga frågor alls om detta när SVT:s ”30 minuter” intervjuade Jimmie Åkesson. Partiet tycks åtminstone tillfälligt ha nått ett viktigt mål som de länge arbetat målmedvetet för: Kritik av partiets ideologi ska betraktas som åsikter vilka som helst. Som Åkesson själv brukar säga: ”Det får stå för dig.”

Det är inte värdigt demokratin och journalistiken i vårt land att låta SD:s kommunpolitik fortsätta flyga under radarn. Låt istället SD – precis som alla andra partier – stå till svars för den politik de faktiskt bedriver.

Marcus Pehrsson 
Marcus Pehrsson (S), fritidspolitiker Nyköping.