Debatt. .

2019-10-11 08:32
Erdogan kastat in sitt land i ett krig för att befolkningen skall titta bort från det faktum att Turkiet befinner sig i en djup ekonomisk och politisk kris och att regimen är djupt korrumperad, skriver riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh. Foto: TT/AP
Erdogan kastat in sitt land i ett krig för att befolkningen skall titta bort från det faktum att Turkiet befinner sig i en djup ekonomisk och politisk kris och att regimen är djupt korrumperad, skriver riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh.
Puffetikett
Dagens ETC

Europas flyktingsamarbete med Turkiet måste upphöra

EU och även Sverige har proppat ner pengar i Erdogans och Turkiets fickor och bundit upp sig till Erdogan och hans antidemokratiska politik. Nu måste det stoppas. Det skriver Amineh Kakabaveh, socialistisk riksdagsledamot.

Att USA lämnar Syrien och kurderna ger diktatorn Erdogan och Nato-landet Turkiet mer spelutrymme att agera militärt mot kurderna i både Rojava och Kurdistan i Irak. Turkiet har under perioden bombat och förstört hundratals byar i irakiska Kurdistan och dödat många civila. Jag har lyft dessa frågor på olika sätt de senaste 11 åren i riksdagen. För Turkiet handlar det om ett geopolitiskt maktspel som kommer att få allvarliga och långtgående följder på olika nivåer, för USA, för Europa och för hela västvärlden. För Kurderna och Mellanöstern kommer det att innebära katastrof. 

I Syrien har det pågått krig i sju år. Kurderna, yezidierna, kristna och andra minoriteter har fått betala ett högt pris i form av människoliv i kampen mot IS/Daesh. Mer än 10 000 kurdiska unga kvinnor och män dödades i kriget mot denna barbariska terrororganisation.

IS skulle aldrig ha kunnat besegras med enbart USA:s bombningar. Det var tack vare YPGs trupper på marken som IS kunde besegras militärt. Idag finns flera tusen jihadister som är tillfångatagna av kurderna. Risken är nu stor att kurderna inte ska kunna klara av att skydda sitt land och sitt folk och samtidigt vara fångvaktare av IS. Det är EU:s och USA:s ansvar att dessa mördare och bödlar inte frisläpps. 

Om kurderna inte lyckas hålla IS-terroristerna i fångenskap kommer de att bli Turkiets bundsförvanter. Då Erdogan vill flytta på de sunnimuslimska arabiska flyktingar som idag finns i Turkiet sedan Syrienkriget inleddes för sju år sedan. Han vill utplåna det självstyre och den multietniska demokrati som vuxit fram Rojava efter att kurderna kastat ut IS/Deash. Erdogan vill förändra hela befolkningsstrukturen i Rojava - driva bort kurderna från deras hemtrakter i norra Syrien och låta/tvinga den arabiska befolkning som flytt undan Syrienkriget och lever som flyktingar i Turkiet att bosätta sig där. Turkiets mål är att lägga en så kallat 30 kilometer djup zon på syriskt område under sin kontroll. 

Etniska och religiösa motsättningar och konflikter kan väntas. Mellanöstern plågas oavbrutet av ständigt nya konflikter, oro, blodiga massakrer, sekteristiska och religiösa krig. Barn och kvinnor samt minoriteter betalar ett fruktansvärt pris.

Mitt i det kaos som länge har rått i Mellanöstern har kurderna, tillsammans med andra minoriteter, skapat ett väl fungerande samhällssystem där kvinnorna har spelat en avgörande roll, både i gerillan i kriget mot IS/Daesh och i kampen för sina rättigheter. Detta är unikt i det starkt patriarkala och religiöst konservativa Mellanöstern där hedersförtryck är vanligt, kvinnor osynliggörs och förtrycket är uppenbart på alla nivåer. Detta är Erdogans värsta fiende. Det är inte YPG som samarbetar med PKK:s militära styrka som är det stora hotet. Militärt är Turkiet dessa organisationer solklart överlägset. Det är demokratin och det folkliga självstyret han är rädd för. Och det är han inte ensam om. Erdogans krig är både nationalistiskt och religiöst motiverat, vilket varken USA, Ryssland eller EU har insett.

EU och även Sverige har proppat ner pengar i Erdogans och Turkiets fickor och bundit upp sig till Erdogan och hans antidemokratiska politik. Det gjorde man genom att man betalade honom för att han skulle ta hand om flyktingarna från Syrien. Nu har kriget i Syrien, med Turkiets folkrättsvidriga inblandning, utvidgats ytterligare.

Erdogan kastat in sitt land i ett krig för att befolkningen skall titta bort från det faktum att Turkiet befinner sig i en djup ekonomisk och politisk kris och att regimen är djupt korrumperad.

Kurderna kommer, som så många gånger tidigare i historien när de blivit svikna, att söka sig till sin enda trogna vän - de kommer att gå upp i bergen och bekämpa det förtryck som pågått i över hundra år.

Man kan naturligtvis inte undgå att ställa frågan. Vad bör Sverige göra?

Sverige har mäklat fred tidigare i historien och försöker göra det även idag i en rad konflikter. Sverige är aktivt i konflikten mellan Saudiarabien och Jemen, mellan USA och Nordkorea. Varför skulle Sverige inte kunna vara mer aktivt och mäkla fred mellan Turkiet och kurderna? Samtal och förhandlingar är alltid bättre än krig. Krig löser aldrig några konflikter. De skapar bara nya.

En FN-resolution och ett FN-ingripande i någon form är nödvändigt för att stoppa ytterligare ett blodigt krig som endast gynnar de islamistiska och jihadistiska mördarbanden, vars enda syfte är själva mördandet som sådant. FN borde skicka observatörer i väntan på resolution. All vapenexport från Europa och andra delar av världen måste stoppas. Här gäller det att följa det rakryggade Finland som redan har gjort det.

Betalningarna till Turkiet för att landet skall ta hand om flyktingarna från Syrien måste upphöra. Stödet till de som nu kommer att tvingas fly måste ske på annat sätt. EU-pengar ska inte hamna i Erdogans fickor, för det är där de till sist hamnar.

Amineh Kakabaveh 
Oberoende socialistisk riksdagsledamot