Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: EU kan bättre än stängda gränser och nationalism

Istället för att säkra en human och rättssäker asylprocess har Ylva Johansson (S) lagt sig platt för de högerextrema partierna i EU, menar debattörerna.
Istället för att säkra en human och rättssäker asylprocess har Ylva Johansson (S) lagt sig platt för de högerextrema partierna i EU, menar debattörerna. Bild: Bild: Francisco Seco/AP/TT´

Dagens ETC

Socialdemokraterna skryter över att Sveriges andel av flyktingmottagandet i EU har sjunkit till tre procent – med hejarop från högerpartierna. Är det internationell solidaritet? Grön ungdom vill att EU tar ett gemensamt ansvar i flyktingpolitiken.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

På Europadagen den 9 maj firade vi freden och gemenskapen i Europa. Genom åren har EU åstadkommit mycket bra saker, men det finns ett stort undantag: migrationspolitiken. Medlemsstaterna tävlar om vem som kan ta emot minst flyktingar. Frontex, EU:s gräns- och kustbevakning, puttar bort gummibåtar med människor i nöd. Det är en humanitär stormakt ovärdigt. Grön ungdom vill se ett sammansvetsat och ansvarstagande EU som välkomnar människor på flykt.

Idag präglas EU:s migrationspolitik av nationalism och stängda gränser. De senaste veckorna har det förekommit uppgifter att Frontex samarbetar med Libyen för att ­säkerställa att flyktingar inte ska korsa Medelhavet. Istället blir de kapade av den libyska kustbevakningen och skickas de tillbaka dit. Skulle de ändå lyckas komma fram till den europeiska kusten, skäms inte Frontex att putta bort båten tillbaka själv. Detta är rentav vidrigt — det handlar om människor av kött och blod som flyr krig och förtryck. Men EU tittar bort och flera partier i Europa, däribland M, KD och SD, vill stärka Frontex ytter­ligare och utöka deras befogenheter.

Inte heller Ylva Johansson (S), Sveriges EU-kommission, med ansvar för migrationen, har tagit chansen att skapa ordning och reda i migrationspolitiken. Istället för att välja solidaritet som utgångspunkt har hon lagt sig platt för de högerextrema partierna i EU. Hennes förslag innehåller bland annat ett migrationsmål för återvändande, istället för att säkra en human och rättssäker asylprocess. Dessutom saknas garantier på att medlems­staterna ska ta emot sin andel flyktingar gentemot deras respektive befolkningsmängd.

Häromveckan skyltade Socialdemokraterna stolt att Sveriges andel av flyktingmottagandet i EU har sjunkit till tre procent – med hejarop från högerpartierna. Är det internationell solidaritet?

Grön ungdom vill att EU tar ett gemensamt ansvar i flyktingpolitiken och att alla medlemsstater hjälps åt. Men till skillnad från S, M, KD och SD vet både Miljöpartiet och Grön ungdom att Sverige kan och måste gå före om vi vill skapa förändring i Europa.

Grön ungdom vill att EU värnar de mänskliga rättigheter och ger alla som flyr undan förföljelser i sina hemländer en rättssäker asylprocess och internationellt skydd. Människor på flykt har rätt till att få sin ansökan prövad. Vi vill skapa fler lagliga vägar in i Europa, skapa garantier att samtliga medlemsstater tar sitt ansvar, och granska Frontex kraftigt.

Det är internationell solidaritet på riktigt.