Hoppa till innehållet

Civilsamhället

Debatt: Ett absurt beslut som undergräver demokratin

Bild: TT

Dagens ETC

Svenska fredsorganisationer lämnas utan bidrag. Det är regeringens beslut. I en tid då Sverige gjort stora förändringar i sin säkerhetspolitik och lagt enorma resurser på militär upprustning, skriver debattörerna.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den svenska fredsrörelsen har i mer än 100 år kunnat bedriva verksamhet med statligt stöd. Det har på många sätt bidragit till fredsskapande åtgärder i världen och kunskapsspridning om fred och säkerhet i Sverige.

Nu stryper regeringen bidraget till de ideella organisationer som utgör stora delar av fredsrörelsen i Sverige. I ett pennstreck försvinner flera miljoner kronor per år från organisationer som Svenska Freds- och skiljedomsföreningen och Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF.

Beskedet kom i ett regleringsbrev till Folke Bernadotteakademin fredag 22 december. På Utrikesdepartementet framgår att stödet inte flyttas till någon annan myndighet.

Folke Bernadotteakademin, FBA, skriver i ett pressmeddelande at bredden av verksamhet och projekt som har genomförts under åren med hjälp av FBA:s stöd till civilsamhället är enormt stor och har fyllt en viktig funktion. Både vad gäller att sprida kunskap och upprätthålla en levande dialog om fredsfrågor, och bidra till lokalt fredsbyggande arbete – inte minst i länder som är eller har varit drabbade av konflikt.

Svenska Freds, som grundades 1883, fick år 2023 ett stöd på 2,7 miljoner. Totalt uppgick statens stöd, via Folke Bernadotteakademin, under 2023 till drygt 20 miljoner kronor fördelat på 18 organisationer. Stödet fasas nu ut enligt gällande avtal så att några organisationer får stöd i ytterligare något år. Men för de största organisationerna, som Svenska Freds och IKFF upphör det från och med nyår.

Det här beslutet kan inte ses som något annat än ett mycket allvarligt och medvetet försök från regeringen att tysta kritiska röster och folkligt engagemang för fred, säger Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska Freds, på organisationens hemsida.

IKFF bildades 1915 internationellt och 1919 i Sverige. IKFF är en del av den globala kampanjen Ocan, som 2017 gjorde FN:s kärnvapenförbud verkligt, vilket ledde till att Ican tilldelades Nobels fredspris.

Att regeringen väljer att strypa stödet till kvinnors fredsarbete när det behövs som mest är helt ofattbart.

Att regeringen väljer att strypa stödet till kvinnors fredsarbete när det behövs som mest är helt ofattbart. På kort tid har Sverige gjort stora förändringar i sin säkerhetspolitik och lagt enorma resurser på militär upprustning. Nu mer än någonsin behövs organisationer som granskar staten och står upp för fred och mänsklig säkerhet, säger Malin Nilsson, generalsekreterare för IKFF, på föreningens hemsida.

När det rör fred och säkerhet är det fortfarande män som kommer till tals och fattar beslut. Vi kliver ständigt in i mansdominerade rum, både i Sverige och FN, och står upp för hållbar fred och kvinnors rättigheter. Regeringens beslut leder till att kvinnors röster tystas och deltagandet minskar, det är allvarligt, säger Malin Nilsson.

Vi, medlemmar i Svenska Freds, med ett långvarigt arbete i ideella fredsorganisationer, kräver att regeringens beslut ändras.

Ämnen i artikeln