Hoppa till innehållet

Replik

Debatt: Ert svar är otillräckligt, SKL

Dagens ETC.

Eftersom Sveriges kommuner och landsting, SKL är ytterst ansvariga för problemen är deras svar otillräckligt, skriver RSMH i en replik.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Aftonbladets granskning av fallet ”Josefin” avslöjade allvarliga brister i det sociala skyddsnät som ska fånga upp de mest utsatta i Sverige. Josefin familjehemsplacerades vid tre års ålder, blev sexuellt utnyttjad, tvångsomhändertogs, frihetsberövades och flyttades runt 33 gånger före 14 års ålder.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har svarat på vårt debattinlägg, vilket vi uppskattar. SKL talar om behovet av ökat samarbete, dels inom kommunerna och dels mellan regioner och landsting, samt om arbetet med en första linje för barn och ungas psykiska hälsa. Men eftersom SKL är ytterst ansvariga för problemen, också enligt den egna problemanalysen, är detta otillräckligt.

Från regeringens företrädare är det tyst. Vi vet att regeringen arbetar med att ta fram förslag på hur tvånget mot barn och unga i psykiatrin ska minska. Vi ser fram emot att höra vad de tänker sig.

Regeringen har också ett färdigt lagförslag för unga som placeras enligt LVU, lagen om vård av unga, som utgår från barnens och de ungas rättigheter. Varför dröjer regeringen med beslut om detta förslag?

I höst blir Barnkonventionen svensk lag. Det är inte möjligt att med trovärdighet värna barn och ungas rätt att bli lyssnade till samtidigt som vi får ta del av det som Josefin och andra utsatts för. Vi skulle önska att ett större allvar och en större beslutsamhet från ansvariga.

Frågan kvarstår: Hur länge ska bristerna i samordning mellan kommuner, landsting och regioner kunna leda till att en ung människa inte får rätt vård, utan flyttas 33 gånger och utsätts för en rad övergrepp när hen är i samhällets vård?    

Ämnen i artikeln