Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Engagerade föräldrar behövs för att skapa ett tryggt Gränby

”Vår förening vill erbjuda ett alternativ till kriminalitet och droger.”, skriver debattören.
”Vår förening vill erbjuda ett alternativ till kriminalitet och droger.”, skriver debattören. Bild: Dagens ETC 3/8 2017

Dagens ETC.

Föreningen Ljusare Framtid har anordnat tjej- respektive killkvällar, nattvandringar och grillfester sedan 2015 för att erbjuda alternativ till kriminalitet och droger.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Häromveckan (Dagens ETC 3/8) kunde vi läsa om hur unga invånare i Uppsalastadsdelen Gränby upplever sig provocerade av polisen.

Av intervjun framgår bland annat att ungdomarna i fråga har blivit utsatta för provokationer och direkta övergrepp av polispersonal då de rört sig i sin stadsdel.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

I samma artikel framkommer även att poliser utsatts för en ökande andel hot vid tjänsteutövning där. Det är givetvis mycket oroande och att komma till rätta med situationen måste vara en prioriterad uppgift för polisen, sociala myndigheter och civilsamhället.

Givetvis kan vare sig jag eller någon av föreningen Ljusare Framtids medlemmar med säkerhet säga vad som har hänt i enskilda fall.

Dock är förekomsten av en ökad misstro mellan boende i Gränby och polisen ett mycket allvarligt problem och något som inte kan tillåtas fortgå.

Bristande tillit är i förlängningen något av det mest allvarliga som kan drabba ett område och det ligger således i allas intresse och är allas ansvar att återuppbygga den.

Så långt finns inget att invända mot det som framkommit i artikeln, dock vänder jag och föreningen oss mot den beskrivning som Hasan och hans kamrater framför.

Det sägs bland annat att Gränby har glömts bort samt att det enda svaret på den uppkomna otryggheten är sociala insatser. I det här fallet nämns ”en stadsdelschef som utses bland föräldrarna i Gränby och som styr upp aktiviteter för de boende i någon av alla lokaler som står tomma”.

Ljusare Framtid har arbetat med precis de här frågorna sedan 2015 då föreningen grundades. Syftet är att erbjuda alternativ till kriminalitet och droger.

Föreningen har bland annat anordnat tjej- respektive killkvällar med erfarna ledare, nattvandringar och grillfester. Vårt mål har varit att skapa mötesplatser för Gränbys invånare och att tillhandahålla en plattform där de boende själva kan forma aktiviteter utifrån områdets behov.

Föreningen samarbetar med Ikano Bostad, Rikshem och det lokala näringslivet i området, allt i syfte att skapa en trygg närmiljö. Som ytterligare kuriosa kan nämnas att kommunfullmäktiges andre vice ordförande, Magnus Åkerman, är en återkommande nattvandrare. Det är alldeles säkert så att fler insatser behövs i Gränby, men att som Hasan påstå att området är bortglömt anser vi inte stämmer.

Vi ser gärna ett närmare samarbete med stadsdelens invånare, särskilt föräldrar i området men tyvärr har detta inte blivit av.
Trots upprepad informationsspridning, på flera språk och i olika kanaler, har ytterst få föräldrar engagerat sig i föreningen och, i förlängningen, i arbetet med att skapa ett tryggt Gränby.

Under de senaste åren har föreningen fått motta hot och blivit utsatt för skadegörelse. Bland annat krossades samtliga rutor efter en killkväll, vilket fick till följd att vi inte längre kan arrangera dessa med hänvisning till deltagarnas säkerhet.

Vår lokal har även blivit utsatt för beskjutning med luftpistol. Förtäckta hot mot enskilda nattvandrare har förekommit vid ett flertal tillfällen.

Ovanstående ska inte tas som intäkt för att Gränby är förlorat eller bortglömt. Det finns problem som måste lösas, men om alla goda viljor hjälps åt så är det inte omöjligt.

Vi välkomnar således Hasan och hans vänner att hjälpa till med sina idéer och energi för att skapa ett tryggt Gränby.

00:00 / 00:00