Hoppa till innehållet

Replik

Debatt: En personlig betraktelse – inte ett reportage om kvinnorörelsen

Dagens ETC.

Vi har absolut inte för avsikt att förminska eller osynliggöra kvinnors kamp och engagemang, skriver SR:s Ginna Lindberg och Lotten Collin.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vi har absolut inte för avsikt att förminska eller osynliggöra kvinnors kamp och engagemang, skriver SR:s Ginna Lindberg och Lotten Collin i en replik.

Som korrespondent har man i uppgift att skildra sitt bevakningsområde utifrån en rad perspektiv: det politiska, det ekonomiska, det kulturella – och även genom personliga betraktelser i form av exempelvis krönikor.

I utrikeskrönikan, som sändes i P1morgon den 12 maj, tar vår Latinamerikakorrespondent Lotten Collin avstamp i sin egen upplevelse att bli sedd ”som mor i första hand”, även om hon inte är eller nödvändigtvis vill bli mamma. Det är inte ett reportage om kvinnorörelsen i Latinamerika: krönikan är till sin natur en subjektiv betraktelse. Den här krönikan handlade om just synen på moderskapet, och utgick från Lotten Collins egna, personliga erfarenheter.

Lotten Collin beskriver i sin krönika hur kvinnliga aktivister i flera fall använt sig av moderskapet som symbol i samband med att de fört fram politiska krav, och konstaterar att det är ett framgångsrikt sätt att göra sin röst hörd inom de rådande patriarkala strukturerna. Det innebär inte att hon – eller Sveriges Radio – förnekar att andra lyckade strategier existerar.

Lotten Collin har i flera reportage beskrivit kampen för abort i Colombia, intervjuat offer för sexualiserat våld i den väpnade konflikten, skildrat den feministiska debatten inför det chilenska presidentvalet och den växande queerrörelsen i Argentina, för att nämna några exempel.

Vi har absolut inte för avsikt att förminska eller osynliggöra kvinnors kamp och engagemang.

Vår bevakning av Latinamerika är omfattande och mångfacetterad. Vi hoppas ni vill fortsätta lyssna!

Ginna Lindberg
utrikeschef Ekot, Sveriges Radio

Lotten Collin
korrespondent för Sveriges Radio i Rio de Janeiro

Ämnen i artikeln