Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: En myndighet som knäcker sjuka människor kan aldrig få vårt förtroende

FK har omtolkat både begreppet sjuk och begreppet arbete, skiver debattören.
FK har omtolkat både begreppet sjuk och begreppet arbete, skiver debattören. Bild: Bild: Martina Holmberg/TT

Dagens ETC.

”Lagar har den baksidan att de som aktivt använder sig av dem lär sig hur långt de kan tänja sitt beteende utan att begå lagbrott.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Generaldirektören Maria Hemström-Hemmingsson fortsätter att underminera förtroendet för vår viktigaste välfärdsmyndighet. Det gör hon genom att säga att Försäkringskassan fungerar bra samtidigt som den knäcker sjuka människor. Det är inte ”enskilda fall”, som hon försöker få allmänheten att tro. Det handlar om 10 000-tals människor som just nu är för sjuka för att arbeta, som kastats ut ur sjukförsäkringen för att söka jobb som inte finns.

Med en dåres envishet upprepar Hamström-Hemmingsson att förtroendet urholkats för att medborgarna inte förstår Försäkringskassans uppdrag. Men det är inte raketforskning. Vi har länge haft en sjukförsäkring som ska trygga individer som blir för sjuka för att kunna arbeta. ”Vi följer lagen” upprepar generaldirektören. Men lagen har alltid sett likadan ut; sjuka människor är skyddade genom sjukförskringen. Skyddet består av ekonomisk ersättning. Det är Försäkringskassan, inte lagen, som ändrats.

FK har omtolkat både begreppet sjuk och begreppet arbete. Läkarna håller inte med om FK:s  syn på sjukdom, och Arbetsförmedlingen håller inte med om deras syn på arbete. Det är skandalöst! Försäkringskassans handläggare sätter sig över både läkarnas bedömningar och arbetsmarknadens realitet, och menar att de har lagstöd att göra detta! Och nu sätter sig Hemström-Hemmingsson också på de sjuka individerna själva och påstår att de inte förstått!

Vad som är ännu värre, och vad som nu kräver en konstitutionell utredning är hur generaldirektören i alla sina uttalanden sår frön av misstro mot de sjuka hos den del av befolkningen som är frisk och arbetsför. Hon talar om samhällskontraktet: ”gör din plikt, kräv din rätt”! Ingen kan missförstå det budskapet. Ingen. Hon säger med all önskvärd tydlighet att de som utförsäkrats inte kan kräva sin rätt för att de inte har gjort sin plikt – att gå och jobba. Här tänjer hon gränsen för hur en myndighet får verka då hon uppviglar folk att tro att de som utförsäkrats är fuskare.

Lagar har den baksidan att de som aktivt använder sig av dem lär sig hur långt de kan tänja sitt beteende utan att begå lagbrott. Därför måste en granskning av Försäkringskassan inte handla om lagen, som de ändå kan kringgå eftersom de har jurister till hjälp. Granskningen måste handla om vad handläggarna just nu gör, och konsekvenserna av deras handlande. Historieböckerna kommer i framtiden visa en mörk period i Välfärdssverige - där de som drabbats av kronisk sjukdom lämnades på bar backe.

Hemström-Hemmingsson tycker att Försäkringskassan drabbats av ”negativ media”. Så kan man också uttrycka det när alltfler vågar ställa sig upp och berätta. De individuella skildringarna är fasansfulla, människor har drabbats av svår ångest, fattigdom, beroendeställning till nära och kära, och flera har tagit sina liv. Att vara sjuk och ångestfylld utan ersättning eller stöd samtidigt som den enda myndigheten som hade kunnat stödja upprepar hur bra, trygga och rättssäkra deras utförsäkringar är rent fasansfullt – inte ”negativ media”.