Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: En budget för att minska klass- och könsklyftorna

I sin nya budget vill Vänsterpartiet bland annat sänka avgiften för Västtrafikkort.
I sin nya budget vill Vänsterpartiet bland annat sänka avgiften för Västtrafikkort. Bild: Bild: Adam Ihse/TT

ETC Göteborg.

Vänsterpartiet har presenterat sitt förslag till budget för Västra Götalandsregionen. Hälso- och sjukvården är den helt dominerande delen av regionens verksamhet. Vi prioriterar vården genom satsning på personalen och rimliga ekonomiska ramar.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Det är i huvudsak kvinnor som jobbar i vårdyrkena. De har en tuff arbetsmiljö och ofta arbetspass på alla tider på dygnet. De är lönediskriminerade med för låga löner i relation till mansdominerade yrken med motsvarande utbildningsnivå. Regionen har svårt att rekrytera och behålla den personal som behövs för att klara uppdraget idag.

Vi har för hög sjukfrånvaro, för hög personalomsättning och arbetstider som inte ger nog med återhämtning. Vi satsar en halv miljard extra på personalens arbetsvillkor 2018 för att höja lönerna, få en bättre arbetsmiljö och korta arbetstiden. Sextimmarsdagen är nästa stora välfärdsreform och vi behöver ta steg på den vägen. 

Den moderatledda blågröna ledningen lägger varje år en våt filt av nedskärningskrav över vården. De ekonomiska ramarna ökas med 2 procent, trots att löne- och lokalkostnader beräknas stiga med mer. Vi i Vänsterpartiet väljer att ge vården en uppräkning som räcker för att slippa nedskärningar. Våra satsningar på personal och ökade resurser till vården gör vi för att slippa stängda vårdavdelningar, långa köer till operationer och sängar i sjukhuskorridorerna. 

I en fungerande primärvård behövs vårdcentraler där det är lätt att få tid och personalen känner dig som patient. Särskilt viktig är det för sköra äldre som har det största behovet av vård. De skall ha en fast vårdkontakt och kunna få hembesök av hemsjukvårdsläkare eller mobila team. Den stora gruppen patienter med psykisk ohälsa måste tas om hand på ett bättre sätt. Därför måste vi ställa om vården, och börja med att få primärvården att fungera bra. 

Vi vill att regionens uppdrag inom arbetsmarknad och utbildning spetsas så att de inriktas på dem som behöver det mest. Klyftorna växer mellan de som har jobb och de som inte har det. Arbetslösheten har tydliga etniska förtecken. De som inte har en gymnasieexamen har svårt att få jobb. Då ska våra resurser spetsas för att lösa de problemen, inte gå till olika stödformer för relativt välmående sektorer i samhället.

Vi vill därför särskilt satsa på folkhögskolornas angelägna uppdrag inom integrationen och ställa om inriktningen på samarbeten och stödformer inom regionutveckling. Perspektivet ska vara att minska klyftorna. 

Många har inte råd att ha bil och många har inte råd att åka med kollektivtrafiken i den utsträckning de skulle behöva. Vi föreslår därför att biljettpriserna hos Västtrafik fryses på samma nivå som 2017. Det är också ett led i omställningen till ett ekologiskt hållbart samhälle. För att uppnå klimatmålen måste vi uppmuntra fler att välja bort bilen och istället resa tillsammans. Det vanligaste långpendlarkortet, Regionen Runt 30 dagar, vill vi sänka från 1695 kronor i månaden till 1400 kronor. Vi vill återinföra den ungdomsrabatt för 20-25åringar som den blågröna ledningen tagit bort. 

Vi i Vänsterpartiet har lagt ett budgetförslag för minskade köns- och klassklyftor. Vi finansierar satsningarna med att höja skatten med 30 öre. Vi tror att Västragötalänningarna ser att de får en angelägen satsning på vården för höjningen och att vi delar solidariskt på kostnaden.

Men det är en skattehöjning som vi gärna sett som ökade statsbidrag, finansierat som progressiv statlig skatt som tar mer av dem som har mycket pengar och omfördelar till dem som har störst behov av samhällsservice. Men Vänsterpartiet har ännu inte lyckats att i budgetförhandlingarna få den socialdemokratiska-miljöpartistiska regeringen att dela vår syn på förmögenhetsomfördelning i samhället. Dessutom anser vi det nödvändigt för en solidarisk välfärd att det läggs regeringsförslag i riksdagen för att få stopp på att skattepengar läcker ut från vår gemensamma sektor i form av vinster till privata, vinstdrivande företag. 

 

Eva Olofsson (v) regionråd

Jan Alexandersson (v) regionrådsersättare

Lars Engen (v) ledamot av regionfullmäktige

Carina Örgård (v) ledamot av regionfullmäktige

Ämnen i artikeln