Debatt. .

2017-09-25 08:00
”Vi gröna måste orka vara pragmatiska och genomföra politiska reformer samtidigt som vi talar om visionen om fri migration och rätten att fritt få röra sig över alla världens gränser”, skriver debattören. Bild: Johan Nilsson/TT
”Vi gröna måste orka vara pragmatiska och genomföra politiska reformer samtidigt som vi talar om visionen om fri migration och rätten att fritt få röra sig över alla världens gränser”, skriver debattören.

Drömmen om de öppna gränserna får inte tyna bort

Vi gröna måste orka vara pragmatiska och genomföra politiska ­reformer samtidigt som vi talar om visionen om fri migration och ­rätten att fritt få röra sig över alla världens gränser.

Den senaste mandat­perioden har inneburit motgångar för alla som tror på en värld utan gränser, men framför allt för de miljontals personer som i dag är på flykt i världen.

Dessa människor har sett taggtråd läggas ut och murar byggas. Det är för dessa människor som vi gröna måste fortsätta kämpa för en värld utan gränser.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Hösten 2015 sökte tusentals och åter tusentals människor skydd i Europa. Många togs emot i länder som Sverige, Tyskland och Österrike, men en efter en började nationerna strama åt sitt mottagande. Det blev allt svårare att ta sig till Europa över huvud taget och de som lyckades möttes av nya tuffare villkor för att få asyl.

Systemen klarade inte att ta emot så många, hette det. Det tidigare så öppna ­Sverige lade sig på EU:s miniminivå för flyktingmottagande och den gröna drömmen om att öppna fler dörrar till Sverige kändes plötsligt väldigt långt bort.

Sedan dess har Miljöpartiet och andra delar av den gröna rörelsen kraftsamlat och tagit sig an det stora projektet att skapa ett system som håller för den dröm om öppna gränser som vi är så stolta över.

På bostadsmarknaden byggs det nu i den högsta takten sedan miljonprogrammen och bostadsminister Peter Eriksson driver igenom viktiga reformer för mer, bättre och enklare bostadsbyggande. Framöver är det viktigt att inte minska byggtakten bara för att bostadsbristen möjligtvis sjunker något i landet.

Vår uppgift blir att driva igenom viktiga reformer, ­exempelvis att planföreläggande ska kunna användas då regeringen ser ett riksintresse av boenden åt nyanlända och asylsökande. Vi gröna ska också skapa förutsättningar för en större konkurrens bland byggföretag med mindre regelkrångel och smart riktade subventioner. En mer flexibel bostadsmarknad är en förutsättning för att fler ska kunna bosätta sig i Sverige.

Ytterligare en viktig pusselbit är att skapa en mer tillgänglig arbetsmarknad. Regeringen har kommit en bit på vägen, men det finns mycket kvar att göra för att vi ska lämna de ofta stela synsätt som i dag råder på arbetsmarknaden. Den gröna visionen är en trygg och flexibel arbetsmarknad för alla.

En mer individuellt anpassad arbetstid, rätt för asylsökande att arbeta från dag ett och att ge små och medelstora företag möjligheten att själva sköta sina arbetskrafts­invandringsärenden är bara några av de viktiga reformer som kommer krävas under de kommande åren för att ge fler chansen att få in en fot på arbetsmarknaden.

Jobb och bostad är bland det viktigaste för att komma in i ett samhälle. Men att känna sig inkluderad och välkomnad är minst lika viktigt. Det samhällsklimat som vi ser byggas upp i dag med allt större polarisering, nazistiska demonstrationer runt om i landet och hatbrott är något vi måste ta på största allvar. Vi som samhälle måste gemensamt stå upp för de värderingar som vi värnar. Ingen kommer att göra det åt oss.

Det kommer behövas mer resurser för att utreda hatbrott, ett större värde­grundsarbete inom våra ­offentliga verksamheter och skapande av fler mötesplatser där folk från olika delar av våra städer, vårt land och världen kan mötas.

Vägen framåt är inte enkel. Det kommer att krävas mycket av oss som parti och rörelse för att genomföra en grundläggande förändring av samhället som möjliggör att fler får komma hit.

Du väljer inte var du föds och borde därför få välja var du vill bo. Denna tanke är inte mindre relevant i dag än för fyra år sedan.

Vi gröna måste orka vara pragmatiska och genomföra politiska reformer samtidigt som vi talar om visionen om fri migration och rätten att fritt få röra sig över alla världens gränser. Det är något som är värt att kämpa för. Det är något som jag är beredd att göra varje vaken minut fram till valdagen 2018 och fortsätta göra så länge det behövs efter det, tills den dag då vi på riktigt kan säga att vårt Europa inte bygger några murar.

Axel Hallberg 
Språkrörskandidat Grön Ungdom