Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: ”Dra för helvete i alla bromsar!”

Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

Skribenten Annika Carlsson Kanyama är bekant som forskare på Kungliga tekniska högskolan, men debuterar i höst som politisk kandidat. Varför? Klimatoro.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den gör sig påmind hela tiden – klimatförändringen med dess värmeböljor, översvämningar och stigande havsnivåer. Den är här och nu och drabbar oss här i Sverige också och värre kommer det att bli. Politiken mäktar inte med att tämja utsläppen och vi är alla medskyl­diga då vi köar på Arlanda, äter en biff till eller drar på luftkonditioneringen. Möten mellan viktiga personer avlöser varandra medan utsläppen ökar. Unga människor blir missmodiga över framtiden som inte ser så ljus ut.

Efter att ha forskat om sambandet mellan konsumtion och klimat sedan 1990-talet och då konstaterat att vi redan vet vad vi borde göra sedan länge ska jag nu försöka bli politiker istället. Jag kandiderar till Stockholms kommunfullmäktige för organisationen Klimatalliansen i höst och ska nu börja prata med folk på gator och torg om allt vi behöver göra för att rädda klimatet. Det är utmanande och ganska läskigt och inte har jag så stor nytta av min forskarerfarenhet i den situationen. Jag bad istället en erfaren kollega om en crash-course i politik och den var att ”säg bara vad du tycker”. 

Så nu ska jag säga vad jag tycker baserat på all min kunskap om vad klimatförändringen innebär: Dra för helvete i alla bromsar som går att dra i och gör det det snabbt! Sluta göra så mycket överhuvudtaget – sluta köpa så mycket, sluta äta så mycket, sluta resa så mycket. Ta en paus helt enkelt! Sakta ned – häng på närliggande stränder, parker och bänkar och chilla. Läs en bok eller gör ingenting – glo på folk, skvallra med grannen, var oproduktiv och slö. Ingenting behöver du förbättra just nu – bara ta en paus och njut av allt vi redan har.