Hoppa till innehållet

Debatt

Maria-Pia Boëthius: DN anklagar förintelseöverlevare för antisemitism

Maria-Pia Boëthius
Bild: Bilder: Wikipedia, Ship to Gaza

Dagens ETC

"Vet du att en av båtarna 2010 var helt och hållet bemannad och bekvinnad av överlevare från Förintelsen?". Det skriver Maria-Pia Boëthius i en replik till Dagens Nyheters Susanna Birgersson som anklagat Ship to Gaza för antisemitism.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Susanna Birgersson, DN:s ledarskribent, beskyller statsrådet Mehmet Kaplan (MP) och Ship to Gaza för antisemitism. Maria-Pia Boëthius, som seglat med aktionen, reagerar kraftigt på anklagelserna. Nu publicerar Dagens ETC hennes svar som refuserats av DN.

Berätta för mig, Susanna Birgersson, hur du kommit fram till slutsatsen att detta att segla med ”Ship to Gaza” är en antisemitisk handling? Det är en fenomenal anklagelse, som förvandlar hundratals, om inte tusentals frihets- och fredsaktivister från hela världen till antisemiter.

Du skriver om Mehmet Kaplan att han seglat med ”Ship to Gaza”, trots den ”antisemitism som hela tiden pyst ut från detta projekt”. Klargör med exempel hur denna antisemitism ser ut. Vet du att en av båtarna 2010 var helt och hållet bemannad och bekvinnad av överlevare från Förintelsen? Eller att majoriteten av den amerikanska båtens besättning 2011 bestod av amerikanska judar? Eller att det ombord på Estelle, 2012 fanns tre israeler, som alla gjort sin tre år långa militärjtänst i Israel och av kärlek till sitt land anser att de måste reagera mot ockupationen och blockaden av Gaza? Är de antisemiter? Om inte, vilka annars?

Att segla mot Gaza, för att försöka bryta den blockad, som gör Gazabornas liv till ett fängelse och ett helvete; betraktar du verkligen det som antisemitism? Du måste faktiskt skriva en lång, klargörande artikel och berätta exakt hur du tänker.

Maria-Pia Boëthius är ledarskribent i ETC helg. Hon har beskrivit sina erfarenheter från Ship to Gaza 2012 i boken ”Den israeliska fångenskapen”.