Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Djurens Rätt skapar en hetsdebatt mot bönderna

Svensk Fågel ställer högre krav på djurhälsa och djurvälfärd än både EU:s och Sveriges lagstiftning, skriver Maria Donis.
Svensk Fågel ställer högre krav på djurhälsa och djurvälfärd än både EU:s och Sveriges lagstiftning, skriver Maria Donis. Bild: Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Dagens ETC.

Vi inom Svensk Fågel arbetar stenhårt för att djuren inte ska lida. Att en organisation som värnar om djurens bästa svartmålar vår bransch är för mig obegripligt. Det skriver Maria Donis, vd på Svensk Fågel, i en replik till Djurens Rätt.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det är svårt att föra debatt med en organisation som har en helt annan ideologisk inställning och som vill ha ett veganskt samhälle. Givetvis respekterar vi att vissa människor inte vill äta kött, men för den som vill göra det kvarstår faktum att svensk kyckling är ett bra val. Oavsett om det handlar om djurvälfärd, kvalitet eller hållbarhet.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Att måla upp det som att vår bransch inte bryr sig om hur kycklingarna har det är djupt missvisande. Jag medverkade nyligen i ett seminarium tillsammans med er, Djurens Rätt, där den professor ni bjudit in redogjorde för hur man ska planera transporter av djur. Hans rekommendationer är i enlighet med vad som tillämpas inom Svensk Fågel när det gäller logistiken mellan gårdar och slakterier. I enlighet med experten på seminariet så ligger Svensk Fågel med andra ord i framkant.

Jag håller med Camilla Björkbom när det gäller en sak, och det är att varje djur som dör i en transport är ett för mycket. Men att påstå att vi inte hanterar problemet är direkt felaktigt och ett sätt för Djurens Rätt att skapa en hetsdebatt mot bönder och människor som dagligen jobbar för att djuren ska ha det så bra som möjligt. Vi inom Svensk Fågel arbetar stenhårt för att djuren inte ska lida under transporterna. Sätter man siffran för transportdödligheten i sitt sammanhang och istället tittar på det procentuella antalet har vi mycket lägre nivåer än stora delar av Europa. Detta tack vare löpande utbildningar, kompetenskrav i samband med transport och höga krav på att djuren är friska vid transport.

Att en organisation som värnar om djurens bästa svartmålar vår bransch är för mig obegripligt. Svensk Fågel är en branschorganisation som ställer högre krav på djurhälsa och djurvälfärd än både EU:s och Sveriges lagstiftning. Våra bönder jobbar dygnet runt, året om för att kycklingarna ska ha det så bra som möjligt. Utan vårt hårda arbete hade det sett lika hemskt ut i Sverige som situationen som beskrivs i debattartikeln.

Jag har dessutom svårt att begripa varför ni hänger ut mig personligen och kopplar mig samman med transport av andra djur än fågel, i andra länder än Sverige. Vår bransch hanterar kyckling och kalkon från svenska bönder – en fågel som är kläckt, uppfödd och slaktad i Sverige. Vi vill att motsvarande branscher i Europa ska ta efter och jobbar aktivt för att de ska ställa samma hårda krav som vi gör. Att påstå något annat ger en väldigt felaktig bild, inte bara av mig utan hela vår bransch.

Personliga påhopp och debatter med syfte att skapa hetsjakt är något jag anser rimmar illa med det debattlandskap vi vill ha i Sverige. Både jag och bönderna fokuserar därför istället på att kycklingarna ska ha det så bra som möjligt och att missvisande information förpassas där det hör hemma – i gödselstacken.

Fortsatt trevlig sommar!